Dobânda din perioada de suspendare a ratelor va fi zero. Inițial, ministrul anunțase că dobânda se va capitaliza, adică se va adauga creditului.

„Am vrut să elimin orice urmă de îndoială. În ceea ce privește ratele la creditele pentru persoanele fizice la credite ipotecare. Acolo statul garantează 100% dobânda pe o perioada de cinci ani de zile. Dar pentru că au apărut foarte multe dezbateri în spațiul public, am vrut să fie foarte clar modul în care se face lucru și astfel am spus dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independența în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit.

Ce am introdus noi, la această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Ca să eliminăm orice discuție în spațiul public, am introdus această clarificare, dobânda este 0 la această creanță”, a declarat ministrul Finanțelor.

Avem la dispoziție 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG

Ministrul a ținut să specifice și faptul că suspendarea ratelor poate fi solicitată până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.

„Am schimbat puțin modalitatea și se pot depune aceste cereri cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență. Deci cetățenii au 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe.

Au fost discuții în spațiul public că nu este timp, acum sper că avem timp toți cei care doresc să folosească această facilitate să depună cererile”, a explicat Florin Cîțu.

Oficialul a mai declarat că a mai fost făcută o clarificare la această ordonanță și de această suspendare a ratelor pot beneficia și cei care achita restanțele până la dată solicitării acestei facilități.

„Cei care își plătesc restanțele până la momentul în care fac solicitarea de amânare sau de suspendare a ratelor pentru nouă luni de zile pot să beneficieze și aceștia de această facilitate”, a mai declarat Florin Cîțu.

„Vrem cât mai mulți români să beneficieze de această facilitate pentru 9 luni de zile. Știm prin ce trec, încercăm să-i ajutăm, să trecem cu toții peste această perioadă”, a spus ministrul finanțelor.

Clarificările vin după ce Guvernul a adoptat, joia trecută, ordonanța de urgență prin care plata ratelor la bancă se suspendă până la 9 luni.

Ratele pot fi amânate și pe o lună, două sau trei

Măsura se aplică atât persoanelor fizice, cât și juridice, iar ratele pot fi amânate și pe o perioadă mai scurtă de 9 luni.

„De la data intrării în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Se aplică atât persoanelor fizice, cât și juridice. Însă debitorul poate solicita amânarea și o luna sau două luni. Este posibil să fie persoane sau companii care să dorească să amâne plata ratelor pe 1 sau 2, 3 luni”, a declarat Florin Cîțu.

De această măsură beneficiază toate persoanele fizice și juridice care au fost afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus, a mai spus oficialul.

Vezi și Florin Cîțu, despre cine beneficiază de suspendarea ratelor în această perioadă

Citește și: