Frunzele de un roşu aprins ale stelei de Crăciun şi florile delicate ale cactusului de iarnă au devenit simbolurile tradiţionale ale celei mai frumoase sărbători de peste an. Frunzişul lor bogat şi culorile vibrante încălzesc atmosfera şi răspândesc voia bună.

O stea de foc

Floarea Crăciunului înfloreşte iarna, dar este foarte sensibilă la frig, pentru că vine din regiunile calde ale Americii latine. Dacă ai primit o Stea de Crăciun în ghiveci, pune-o la fereastră, să primească multă lumină şi soare în dimineţile senine de iarnă. Ai grijă să aibă mereu pământul umed, dar nu o uda în exces. Dacă se usucă rădăcinile, îi cad imediat frunzele. Poinsettia, pe numele ei ştiinţific, este o plantă destul de uşor de îngrijit. Trebuie doar să ştii că frunzele roşii din vârf, care înconjoară florile mici şi galbene, vor deveni verzi cu trecerea timpului. Primăvara, îi cresc lăstari noi, dar trebuie lăsaţi numai cei mai viguroşi, iar vara trebuie ferită de căldură şi de soarele arzător. În timpul toamnei, trebuie acoperită cu o pungă de hârtie timp de 14 ore pe zi, pentru a determina frunzele din vârf să capete din nou culoarea roşie înainte de Crăciun.

Cactusul de Crăciun

4353681101_12e98894ed_z

Cunoscut mult mai bine drept Crăciuniță, cactusul Schlumbergera este originar din pădurile umede ale Braziliei. În climatul nostru temperat, el obișnuiește să înflorească în preajma sărbătorilor de iarnă, drept pentru care a și primit numele de Cactus de Crăciun. Este o plantă delicată, care necesită tot anul umezeală și umbră, și suportă destul de greu razele soarelui și căldura. Înflorirea pe timpul iernii este de fapt stimulată de scăderea orelor de lumină, de aceea este bine să fie ținut într-o cameră rece, în care nu stă aprinsă lumina artificială cu orele. Trebuie să mai știi că bobocii și florile acestui cactus sunt foarte sensibile și se pot desprinde ușor, dacă muți planta prin casă.

Crinul Amaryllis

11409162135_c0f5d2aa97_z

În ultimii ani, florăriile se pregătesc de Crăciun cu ghivece pline de crini roșii și spectaculoși din genul Amaryllis. Sunt plante exotice, originare din Africa de Sud, iubitoare de lumină și de căldură. Amaryllis trebuie ținut într-un spațiu adăpostit și cald până când înfloresc florile, dar odată deschise corolele crinilor, este indicat să fie mutat într-un spațiu mai răcoros ca să reziste mai mult timp. În timpul primăverii, după ce se ofilesc florile, are nevoie de îngrășământ pentru plante cu flori o dată pe săptămână. Vara, se ofilesc și frunzele, iar bulbul intră în repaus pentru două sau trei luni. În lunile septembrie – octombrie, ghiveciul cu bulbul de crin trebuie adus la lumină și udat tot mai frecvent, până când încep să crească frunze și boboci noi de floare.

credit foto: Foter.com