Crăiţele apără roşiile şi vinetele

Insectele care îţi distrug plantele înflorite sunt, de obicei, atrase de parfumul lor. Cultivă lângă florile tale preferate ierburi aromatice precum salvie, mentă sau rozmarin şi vei păcăli gâzele stricătoare. Crăiţele galbene se înţeleg de minune cu roşiile şi cu vinetele, deoarece parfumul lor amărui împiedică muştele să depună ouă pe florile de tomate. Aroma de usturoi, ceapă sau praz joacă acelaşi rol pe lângă morcovi şi varză: îndepărtează muştele şi fluturii ale căror larve distrug legumele.
Frumoasele flori de nu-mă-uita sunt un gardian eficace pentru tufele de zmeură, iar călţunaşii portocalii stau de pază lângă fasole şi mazăre, să nu fie atacate de făinare. Ricinul este toxic pentru viermii care atacă rădăcinile de ţelină, pătrunjel sau morcov. Seamănă limba mielului, o plantă aromată cu flori sub formă de clopoţei albaştri, pe lângă orice legumă care poate fi atacată de fluturii albi.

Insecticide naturale

Muşcatele curgătoare, levănţica, margaretele albe şi piretrul, o plantă asemănătoare cu margareta, alungă ţânţarii şi fluturii care distrug legumele. Plantează-le pe lângă ferestrele casei, dar şi pe lângă straturile cu tomate, dovlecei sau castraveţi. Cele mai bune substanţe pentru combaterea insectelor sunt făcute astăzi din extract de margaretă sau de piretru.

DIN TRUCURILE GRĂDINARILOR

Menta pisicii şi levănţica alungă gândacul de Colorado, aşa că sunt bine venite lângă straturile cu cartofi.
► Melcii ocolesc zonele din grădină în care ai semănat mărar, iar cârtiţele fug de tufele de laptele cucului (Euphorbia latyris) pe care le poţi cultiva lângă orice legumă.
► Tufele de aster sau steluţe, cum mai este denumită popular planta, protejează straturile de varză.

Photo credit: rkramer62 / Foter / CC BY