Copiii și animalele de companie pot fi atrași de florile decorative de Crăciun. Frunzele roșii de crăciuniță, bobițele de ilice sau frunzele de vâsc conțin substanțe toxice și trebuie amplasate în casă departe de animale și de copii, pe etajere sau mese unde aceștia nu pot ajunge.

Seva crăciuniței cauzează dureri de stomac

Crăciunița este toxică, dar într-o măsură redusă. Nu se moare din cauza ei, dar seva plantei va cauza salivație abundentă, posibile usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac și vomă.

Florile decorative de Crăciun, folosite cu prudență

Vâscul, mult mai periculos decât crăciunița

Fii atentă cu vâscul, dacă ai în casă copii mici și animale. Ai grijă să îl pui în locuri unde ei nu pot ajunge, pentru că atât frunzele, cât și fructele lui sunt otravă curată.

Seva vâscului provoacă diaree, dureri abdominale severe, scade tensiunea arterială, încetinește ritmul cardiac și poate cauza decesul. Numeroase animale de companie au murit aproape instantaneu după ce au ronțăit boabe sau ramuri de vâsc. Este aproape imposibil să le mai salvezi.

Ilicele, pe cât de frumos, pe atât de toxic

Există specii de ilice din care se fac infuzii și au beneficiile lor pentru sănătate. Dar ilicele sălbatic, care se numără printre plantele decorative de Crăciun, este toxic. Ține cont că boabele verzi și crude sunt chiar mai toxice, decât cele roșii și bine coapte.

Dacă sunt înghițite, bobițele de ilice provoacă dureri abdominale severe, vărsături și diaree, amețeală și hipotermie. Ai mare grijă ca cei mici să nu pună mâna pe crenguțele de ilice și să fie tentați să înghită bobițele.