Kohleria este o floare originară din America de Sud și preferă mai degrabă căldura și uscăciunea decât umiditatea. Este o alegere bună pentru balcoane și terase pe timpul verii, iar dacă are suficientă lumină poate înflori încă din luna aprilie. Florile de Kohleria sunt înrudite cu gloxiniile, care au și ele forme de clopoței și pâlnii, bogat colorate în diverse nuanțe.

Cum se cultivă florile de Kohleria la ghiveci

Alege un ghiveci cu una sau două măsuri mai mari decât ghiveciul în care ai cumpărat floarea și verifică să aibă găuri mari de scurgere a apei. Folosește un pământ de flori bine afânat, amestecat cu turbă, perlit și nisip pentru a lăsa apa să se scurgă bine. Scoate planta din ghiveciul inițial și mut-o în vasul cel nou, presând ușor pământul în jurul ei. Folosește o cantitate moderată de apă să o uzi în prima zi după transplantare și nu lăsa apa să băltească în farfurie. Găsește-i un loc unde să primească multă lumină, dar să fie un spațiu bine aerisit și cu o temperatură medie de 15 – 20 de grade.

Sfaturi esențiale pentru îngrijirea plantei

Kohleria nu suportă apa în exces, dar substratul din ghiveci nu trebuie niciodată lăsat să se usuce complet. Asigură-i plantei un spațiu bine luminat, cu cel puțin 4 ore de soare și lumină naturală în fiecare zi, pentru a stimula înflorirea. Dacă nu primește suficientă lumină, Kohleria nu înflorește niciodată. Vara trebuie protejată de razele puternice ale soarelui, iar iarna trebuie ținută la răcoare, dar să nu fie o temperatură mai mică de 13 grade. Ai grijă să nu uzi frunzele sau florile, pentru că apa poate provoca apariția unor pete maronii și uscarea lor.

Cum se înmulțește Kohleria

Este o plantă puțin pretențioasă, astfel că o poți înmulți prin divizarea tufei, în lunile februarie – martie, înainte de primii boboci de flori. Kohleria se mai poate înmulți prin butași, tăiați de la vârful crengilor robuste și puși în apă până când dezvoltă o rețea fină de rădăcini.

La baza plantei se găsesc rizomi rozalii, care pot fi îndepărtați de tufa mamă și replantați în ghivece mici cu pământ de calitate pentru a obține plante noi. Plantează rizomii la un centimetru sub pământ și menține substratul ghiveciului ușor uscat până când apar frunze noi.