Dalia este una dintre cele mai prolifice flori de vară. Este adevărat că nu rezistă la frig și bulbii trebuie protejați peste iarnă, dar, vara, o singură tufă poate face până la 20 de flori. Florile daliilor au peste 3.000 de soiuri, iar cele mai răspândite sunt cele sub formă de stea, care seamănă cu anemonele, și cele cu flori bogate, cu mai multe rânduri de petale, așezate într-o formă globulară.

Culorile lor variază de la alb imaculat, galben, roz, roșu, portocaliu, la albastru sau violet intens. Există dalii înalte de aproape un metru și jumătate, dar și dalii pitice, de 25 – 30 cm recomandate pentru borduri și jardiniere.

Cum se plantează daliile

Cea mai simplă metodă să ai curtea plină de dalii este să cumperi rădăcini cu muguri deja formați și să le cultivi la o adâncime de 5 – 7 cm în pământ. Găsește un loc bine aerisit și însorit pentru aceste flori, deoarece daliile nu înfloresc dacă sunt cultivate la umbră sau în pământ prea umed.

Pot fi cultivate, în luna mai, și în jardiniere adânci, într-un pământ de flori amestecat cu puțin nisip, să fie bine drenat. Jardinierele trebuie ținute în aer liber, nu în balcoane închise, pentru că daliile iubesc libertatea și soarele.

Cum se înmulțesc

Toamna, tufele de dalii se scot din pământ pentru că există riscul să înghețe în zilele geroase ale iernii. Rădăcinile acestor flori au protuberanțe care seamănă cu tuberculii de cartofi. Rădăcinile se curăță de pământ și se păstrează într-o cămară răcoroasă, în lădițe cu nisip.

Primăvara, rădăcinile pot fi secționate, împărțite în două sau trei părți, astfel încât fiecare să conțină și tuberculi, și o parte din coletul de rădăcini pe care trebuie să se vadă deja muguri noi. La fiecare secțiune este indicat să ai unul sau doi muguri tineri din care se va dezvolta planta.

Cum ajuți daliile să înflorească abundent

Daliile înfloresc din luna iulie până la începutul toamnei și fiecare tufă poate produce peste 10 sau 20 de flori, dacă are condiții optime de trai. Dacă vrei ca daliile tale să aibă mai multe flori, trebuie să le rupi vârfurile, pentru a se ramifica.

Dacă vrei puține flori, dar mari și înalte, este bine să le copilești, adică să rupi lăstarii laterali, ca la roșii, și bobocii firavi de la baza tufei.