Glicina

Ghirlandele de flori mov-liliachii, parfumate dulce şi suav, îmbracă lujerii puternici ai plantei înainte să înfrunzească. Florile ei seamănă cu cele de salcâm pe care le şi concurează la parfum. Un ciorchine poate susţine sute de flori şi poate creşte aproape o jumătate de metru. Dacă este plantată într-un loc însorit, înfloreşte spectaculos. Trebuie să ţii cont, totuşi, că fiecare ramură poate depăşi peste 10 m lungime, iar întreaga plantă va cântări peste o tonă dacă o laşi să crească cât doreşte. De aceea, trebuie să îi construieşti din timp un suport solid din metal şi lemn pe care să se caţere.

Cea mai frumoasă! Soiul Wisteria floribunda înfloreşte progresiv de la bază spre vârf, iar florile se păstrează mai mult timp decât la alte soiuri.  

Clematita 

clematis

Dacă eşti pasionată de plantele căţărătoare şi de florile cu adevărat speciale, clematita este alegerea perfectă. Ele cresc la fel de frumos şi în grădină, dar şi în ghivece mari. Pentru spaţii înguste îţi recomand soiul Rebecca, o plantă viguroasă, de numai doi metri înălţime, care înfloreşte din mai până în septembrie. Florile clematitei au diverse nuanţe, de la alb, lila, violaceu, roşu intens până la mov purpuriu. Tulpinile fragile nu se caţără singure pe suport, trebuie să le ajuţi tu şi trebuie să o fereşti de soarele puternic.

Cea mai frumoasă! Dintre cei 400 de hibrizi, m-a impresionat Clematis florida seiboldii, cu petalele ca un ciucure mov în mijlocul sepalelor de un alb strălucitor.  

Luleaua turcului

luleaua turcului

Clopoţeii alungiţi, portocalii, crem-aurii sau roşii îţi captează privirea şi te uimesc cu veselia pe care o răspândesc. Exotica ”trompetă” este o viţă cu frunze căzătoare, perfectă pentru pergole, garduri sau ziduri. Este o plantă lipsită de pretenţii: creşte în orice sol, rezistă şi pe secetă, şi pe frig. Cel mai frumos înfloreşte dacă este cultivată în plin soare. Deşi nu sunt parfumate, florile ei mari, grupate în buchete, se deschid până în primele zile reci de toamnă. Planta se caţără singură cu ajutorul cârceilor fie pe ziduri, fie pe suportul pe care vrei să crească.

Cea mai frumoasă! Luleaua turcului are câteva varietăţi portocalii, galbene şi roşii, dar surprinzătoare sunt florile soiului Crimson Trumpet de un roşu ca focul.

sursa foto: Flickr.com