Familia regală de Hohenzollern a adus tradiția pomului de Crăciun în România, iar primul brad a fost împodobit la curtea regelui Carol I, în anul 1866. Obiceiul a fost imediat imitat de familiile de nobili și de clasele înstărite din orașe.

Coronițele de Crăciun au ajuns la noi abia în ultimii ani, datorită filmelor americane de Sărbători. Dar și coronițele încep să se transforme în tradiție, nu doar pentru că sunt accesibile și ușor de făcut, ci și pentru faptul că ele poartă aceleași simboluri magice pe care le are pomul de Crăciun.

Flori și plante tradiționale pentru coronițele de Crăciun

plante tradiționale pentru coronițele de Crăciun

Coronițele de Crăciun sunt făcute în mod tradițional din crengi de brad sau de molid, care semnifică tinerețea, vigoarea, rezistența, energia latentă a naturii care așteaptă trecerea iernii pentru a-și recăpăta forțele magice. Bradul a fost ales atât pentru culoarea lui veșnic verde și pentru portul lui frumos, cât și pentru parfumul deosebit.

În coronițele de brad se puneau, în secolele trecute, mici crenguțe de ilice cu bobițe roșii sau crenguțe de vâsc, cu boabe aurii. Ilicele roșu semnifică focul, căldura, magia, pe când vâscul, cu boabele lui albe sau aurii, reprezenta viața și fertilitatea.

În vechile credințe druidice, de unde a fost împrumutat obiceiul de a decora casa cu vâsc la trecerea dintre ani, se spunea că această plantă toxică avea puterea magică de a ține departe toate spiritele rele.

Dintre florile folosite adesea pentru a decora coronițele de Crăciun trebuie menționată Steaua Crăciunului sau Poinsettia. Frunzele ei roșii se puneau în coronițe pentru a atrage spiritul bun al Sărbătorilor, pentru a atrage dragostea și protecția divină.

Nuci și fructe uscate

Coronițele tradiționale mai erau împodobite cu nuci, fie ele simple sau poleite, conuri de brad sau bucăți de coajă de scorțișoară.

Nu lipseau nici fructele uscate precum feliile de lămâi și portocale dezhidratate, acoperite cu un strat lucios de zahăr sau de sclipici. În vremuri mai vechi se puneau mere mici, roșii sau verzi, crenguțe cu boabe roșii de măceșe sau diverse boabe frumos colorate, culese din pădure.

Fructele și nucile reprezentau abundența, bunăstarea, sănătatea, speranța oamenilor că noul an care începea după Sărbători va fi unul mai îmbelșugat și mai sănătos!