Descoperă ce flori și ierburi aromatice alungă insectele dăunătoare și ajută la polenizarea legumelor din grădină.

Pe lângă semințele de flori de vară, și semințele de ierburi aromatice precum mărarul, oregano sau cimbrul pot fi cultivate în grădină, la sfârșitul primăverii, când temperaturile cresc în timpul nopților.

Ele au nevoie de multă lumină și soare pentru a germina, iar plantele se dezvoltă mult mai repede în lunile mai și iunie.

Menta alungă moliile

În orice grădină, dar mai ales în grădinile de legume trebuie să existe câteva tufe de mentă. Este o plantă medicinală folositoare și totodată un ”insecticid” natural și eficient. Aroma puternic mentolată a frunzelor și florilor sale alungă molia de varză, afidele și gândacii negri sau roșii care atacă vinetele și cartofii.

Flori și ierburi aromatice benefice în grădină

Salvia, paznic la varză și morcovi

Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale de la noi, salvia are numeroase proprietăți terapeutice și este benefică sistemului digestiv și nervos. Este o plantă perenă, originară din regiunea mediteraneeană, cu frunze ovale, alungite, acoperite de perișori argintii.

În grădină, se dezvoltă sub formă de tufă bogat ramificată, care poate ajunge și la 80 cm înălțime. Salvia trebuie cultivată pe lângă varză și morcovi, deoarece aroma ei ușor mentolată ține departe melcii și insectele dăunătoare ale legumelor. În schimb, nu trebuie cultivată niciodată lângă castraveți.

Cimbrul ajută polenizarea

Parfumul și aroma delicată a cimbrului le place îndeosebi albinelor care ajută la polenizarea legumelor. De aceea, este bine să cultivi câteva tufe de cimbru pe lângă șirurile de castraveți, roșii, ardei sau vinete și să atragi albinele la legume.

Oregano dă aromă păstăilor

Presară câteva semințe de oregano pe lângă fasole și mazăre. Când înflorește, această plantă aromată împrumută din parfumul ei legumelor care fac păstăi și boabe precum fasolea, mazărea sau lintea. Oregano este un companion excelent și pentru varză sau broccoli, pentru că le apără de molii.

Chives, decorativ și util trandafirilor

Se numără printre cele mai puțin cunoscute flori și ierburi aromatice, dar este deosebit de atrăgătoare.

Chives este una dintre speciile decorative de arpagic, înzestrată cu globuri mari de flori mov și frunze subțiri și lungi. Este folosit deopotrivă în bucătării, dar și în florării. În grădină, tufele de chives se îmbină armonios printre tufele de trandafiri, pe care le apără de gândaci și omizi.

Mărarul combate musca morcovului

Plantează mărar printre rândurile de morcovi și aroma lui amăruie va ține departe musca roșcată a morcovului. Această muscă își depune ouăle la rădăcina morcovului, iar larvele sapă tunele în interiorul lui, fiind greu de stârpit, odată ce au intrat în pământ.

sursa foto: 123rf.com