Margareta africană (Arctotis fastuosa)

6087261121_0f9821821b_z

După cum arată şi numele, această floare provine din pământurile aride ale Africii. Tolerează bine perioadele lungi de secetă, iar dacă o uzi din belşug, poate creşte înaltă de aproape un metru. Florile mari pot fi crem, galbene, portocalii sau roşii. Corolele se deschid la răsăritului soarelui, iar noaptea se închid. Secretul ei: Florile se întorc după soare, de aceea nu tolerează umbra.

Floarea de piatră (Portulaca)

2723941306_b9517d8812_z

Mare iubitoare de căldură, creşte şi înfloreşte numai în spaţiile însorite din grădină. Plantează cât mai multe, apropiate una de cealaltă, ca să obţii un covor multicolor. Florile au culori variate: albe, roz, purpurii, galbene, portocalii, crem, roşii, mov, violet. Unele specii au florile bătute, sau dungate cu altă culoare.

Secretul ei: Îi place solul nisipos şi are nevoie de foarte puţină apă.

Albăstrelele (Centaurea cyanus)

14235213988_c911c50b51_z

Le găseşti, vara, la marginea lanurilor de grâu, dar sunt cultivate şi în grădini pentru culoarea lor atât de frumoasă şi pentru proprietăţile terapeutice. Pe aceeaşi tulpină apar flori albastre şi flori de culoare roz-violacee. Le plac solurile aride, sărăcăcioase şi rezistă zile întregi fără un strop de apă.

Secretul lor: În scop terapeutic, sunt utilizate doar florile albastre, nu şi cele violacee.

Fluturaşi (Cosmos)

1710920942_4b1e1f0fdf_z

Florile din genul Cosmos nu ar trebui să îţi lipsească din grădină. Pe la noi li se spune şi mărăriţe, deoarece frunzele lor seamănă cu mărarul. Corolele sunt de obicei albe şi roz, dar sunt şi hibrizi galbeni sau roşii. Cosmos iubeşte mult soarele şi înfloreşte abundent dacă nu stă la umbră.

Secretul ei: Există un soi cu florile de culoarea ciocolatei (Cosmos atrosanguinea) care miros a vanilie şi cacao. 

Gazania (Gazania splendens)

15823039254_96db9d24a2_z

Este o plată târâtoare care se împacă bine şi cu jardiniera, şi cu solul arid de grădină. Deşi planta este pitică, florile ei sunt mari şi atrăgătoare, galbene, portocalii sau roşcate. Înfloreşte din iunie până în septembrie şi are nevoie de puţine îngrijiri. Florile se deschid la soare şi se închid seara sau pe vreme înnorată.

Secretul ei: Nu tolerează ploile abundente sau solul prea umed.  

sursa foto: Foter.com