În iernile blânde, rezistă în balcoane crizantemele, ficușii bătrâni și puternici, yucca, sau begoniile care pot înflori până în luna decembrie. Este foarte important să fie adăpostite de vânturile reci și să aibă multă lumină.

Iar dacă vrei flori în balcon, în sezonul rece, poți poți căuta în florării saxifraga la ghiveci, ciclame, cineraria sau erika, bergenia sau primule. Aceste plante nu sunt deloc sensibile la frig, dar trebuie adăpostite în casă în nopțile geroase.

Saxifraga, flori delicate

Plantele din familia Saxifraga iubesc frigul și se vor adapta foarte ușor într-un balcon rece. Au nevoie de apă modera și de foarte multă lumină.

Cultivă-le în ghivece largi, cu pământ bun, amestecat cu turbă și câteva pietre printre care să crească tulpinile fragile. Pietrele au rol de susținere, pentru că saxifraga este o plantă de munte, din zonele cu stâncărie. Din luna ianuarie, dacă planta beneficiază de multă lumină, va face flori delicate roz sau albe, sub formă de mici clopoței.

Flori rezistente la frig

Ciclamele, buchete de culoare

Iarna este anotimpul în care înfloresc ciclamele și ajung în toate florăriile.

Dacă îți cumperi câteva ghivece nu trebuie să le aduci în apartament, la căldură. Aerul cald și uscat va ofili florile. Este mult mai bine să ții ciclamele într-un balcon închis, pentru că sunt flori rezistente la frig. Ai grijă să nu stea prea aproape de o fereastră unde bate soarele, pentru că lumina prea puternică le decolorează frunzele și le ofilește.

Se udă moderat și nu se aplică fertilizatori decât anul viitor, la început de toamnă pentru a stimula o nouă înflorire. Lumina este foarte importantă și o temperatură constantă care să nu depășească 5 – 10 grade C.

Bergenia, rezistă cel mai bine la frig

flori rezistente la frig pentru balcoane

Înrudite cu saxifraga, bergenia sunt flori rezistente la frig și se pot adapta și la ghiveci, chiar dacă sunt cunoscute mai degrabă drept flori de grădină. Dacă le cultivi în vase largi de teracotă, să aibă spațiu pentru frunzele lor mari, și le ții la o temperatură medie de 10 grade în balcon, pot înflori chiar din luna ianuarie.

Dar au nevoie de multă lumină și soare. Trebuie udate rar, doar o dată pe săptămână, iar fertilizatori se aplică doar toamna, înainte de a apărea noile flori.

sursa foto: 123rf.com

Ești pasionat de grădinărit? Vezi și: Plumeria – plantare și îngrijire. Cum să reziste mai mult în grădină sau pe balcon