Plantele care cresc viguroase pe timpul verii, în balcon, suferă în fiecare iarnă, când le muţi în casă, departe de lumină şi de soare. Dar există câteva flori care rezistă bine la temperaturile scăzute și pot fi ținute în balcoane adăpostite pe timpul iernii. 

Citricele, unele specii de cactuşi, dafinul, floarea de ceară, clivia sau gardenia rezistă cu succes la temperaturi scăzute, atâta vreme cât le fereşti de îngheţ. Multe plante se acomodează treptat cu frigul iernii şi reuşesc să înflorească dacă au parte de soare şi de îngrijiri atente. Panseluţele şi crizantemele sunt mult mai rezistente decât par, iar orhideele Cymbidium nu se simt bine decât la răcoare. În perioadele geroase, este recomandat totuşi să le găseşti un loc în casă, la geam. Dar, de îndată ce temperaturile din balcon trec de 4 – 5 grade, mută-le înapoi, în locul preferat.

Panseluţe delicate, dar rezistente

Micuţe şi fragile, panseluţele fac faţă frigului iernii, dacă le plantezi înghesuite în jardinieră, într-un balcon închis. Alege plante deja înflorite, din soiul celor mai rezistente, care se cultivă şi prin parcuri toamna. Panseluţele de zăpadă, cum au fost numite, poartă nume precum Crystal, Bowl, Presto, Skyline, Universal sau Maxim. Găseşte-le un loc adăpostit, în care să ajungă razele soarelui de dimineaţă şi te vor bucura cu florile lor vesele aproape toată iarna. Nu tolerează căldura şi umezeala, de aceea ar fi bine să le uzi câte puţin, de două ori pe săptămână, şi să le asiguri un sol bine drenat.

Flori exotice fără pretenţii

Lumina difuză şi răcoarea sunt condiţiile de trai preferate de orhideea Cymbidium. Florile mari, pastelat colorate în nuanţe de roz, roşu sau galben înfloresc pe timpul iernii şi sunt cu atât mai frumoase dacă temperatura nu trece de 8 – 10 grade Celsius. Poate supravieţui câteva zile şi la temperaturi mai scăzute, dar este indicat să o protejezi în nopţile geroase. Ţine-o departe de razele soarelui şi ud-o numai când se usucă pământul.

camelia

Flori de camelia Cleopatra

Şi camelia Cleopatra te va bucura cu flori proaspete în pragul sărbătorilor de iarnă. Această specie de camelie este verde tot timpul anului şi tolerează traiul în ghiveci, dacă îi pui la dispoziţie un vas încăpător. Florile roz, asemănătoare florilor de măceş, au parfum delicat şi rezistă în temperaturi scăzute, dacă le fereşti totuşi de ger. Trebuie să o uzi des şi regulat, iar săptămânal să adaugi substanţe nutritive pentru plantele acidofile.

credit foto: 123rf.com