Narcisele și zambilele se mai lasă așteptate. În această perioadă, primele flori din grădină sunt ghioceii, dar pe lângă ei mai poți planta câteva flori cu bulbi, cu aspect exotic, dar care suportă foarte bine frigul.

Acești bulbi pot fi plantați la început de octombrie, înainte de ploile foarte reci de toamnă, dar și în zilele senine din februarie sau martie, când pământul s-a mai uscat și poate fi săpat.

De asemenea, în primul an pot fi plantați în jardiniere sau în răsadnițe, cu un amestec de turbă, perlit și pământ de flori. Ulterior, în lunile august – octombrie, pot fi transplantați în grădină. Al doilea an, nu se recomandă să fie ținuți în jardiniere, pentru că este posibil să nu mai înflorească.

Zambila struguraș, printre cele mai frumoase flori cu bulbi de primăvară

Numele ei botanic este Muscari armeniacum, dar la noi începe să fie tot mai cunoscută drept zambila struguraș, datorită formei florilor sale.

Acestea au culoarea de un albastru indigo și arată ca niște bobițe într-un ciorchine de strugure. Culoarea inițială a acestei flori este albastrul, dar au fost obținute și varietăți albe sau roz.

Bulbii de muscarii se plantează într-un sol reavăn, ușor nisipos, de bună calitate și bine săpat. Are nevoie de soare mult. Toamna ies din bulbi frunze lungi și subțiri ca niște săbiuțe. Iar în lunile martie, aprilie, apar și ciorchinii de flori care pot crește cel mult 10 – 15 cm înălțime.

Este o floare deosebită, prolifică, rezistentă, care se înmulțește singură și face tufe bogate de la un an la altul. Toamna, este bine să sapi pământul și să replantezi bulbii de muscari pentru a obține flori mai mari în primăvara următoare.

Chinodoxa sau gloria zăpezii

Plantată din toamnă, această floare înflorește la fel de devreme precum ghioceii, uneori înainte să se topească toată zăpada, dacă are câteva zile mai calde și pline de soare. Cu nuanțele ei mov și violacee delicate, nu este de mirare că i se spune gloria zăpezii.

Chinodoxa face flori mici și delicate, ca niște steluțe cu petale mov sau purpurii și centrul alb. Par mai firave decât ghioceii, dar sunt foarte rezistente la frig, așa cum sunt și viorelele de prin pădurile noastre.

Această plantă se înmulțește singură de la un an la altul și produce tot mai multe flori. Bulbii se plantează aproape unul de altul, iar după ce se ofilesc florile, se recomandă ca frunzele să fie lăsate să se ofilească în mod natural. Nu le tăia și nu le smulge, pentru că nu vor mai fi la fel de frumoase florile anul viitor.

Ghioceii rusești

ghiocei-rusesti-flori-cu-bulbi-de-primavara
ghiocei-rusesti-flori-cu-bulbi-de-primavara

Cu totul deosebiți sunt și ghioceii rusești, care pot fi aclimatizați și la noi, atât la câmpie, cât și la deal. Numele științific al acestor ghiocei deosebiți este Puschkinia, iar englezii le spun Russian Snowdrops, nume care te vor ajuta să găsești mai ușor de cumpărat bulbii pe internet.

Este foarte important să cultivi bulbii într-o zonă însorită, în care pământul se usucă repede după ploaie, deoarece bulbii nu suportă umezeala pe termen lung. Îmbogățește pământul cu mraniță și compost înainte de a planta aceste flori cu bulbi și sapă-l bine, să fie afânat.

Ține cont de faptul că aceste flori se vor înmulți singure în grădină, la fel ca viorelele. Ca atare, au nevoie de un spațiu mai larg unde se pot dezvolta. Le poți cultiva și sub copaci care înfrunzesc mai târziu sau sub pomi fructiferi, dar nu lângă plante care le pot sufoca.

Dacă ești pasionat de flori și vrei să ai o grădină colorată sau un balcon plin de viață, plantează petunii, panseluțe sau, de ce nu, margarete ori crini imperiali!

foto: Shutterstock