► MARGARETELE AFRICANE

8673224458_d6930a4660_z
sursa foto: Flickr.com

Trăiesc doar o vară, dar transformă orice grădină într-un loc special, cu florile lor mari, colorate în nuanţe de roşu, portocaliu şi galben. Există şi specii albe, cu irizaţii bleu sau mov. Planta înfloreşte din luna iunie până la primele zile friguroase de iarnă, rezistă la secetă, şi suportă aproape orice fel de pământ. Trebuie udată puţin, pentru că rădăcinile şi tulpinile ei putrezesc repede, dacă stau în sol umed. Trebuie să ţii minte că florile ei se deschid numai în zilele însorite, aşa că este bine să o cultivi într-un loc fără umbră.

►SUZANA CU OCHI NEGRI

Foto: Dick Culbert/Flickr.com
Foto: Dick Culbert/Flickr.com

În fiecare vară, floarea căţărătoare cu nume de fată este căutată pentru balcoane şi terase, dar şi pentru umbrarele din grădină. Creşte volubilă şi se caţără cu uşurinţă pe orice suport. Inima florilor, de o culoare aproape neagră, contrastează cu cele cinci petale colorate în galben intens, portocaliu sau roz. Dar specia cea mai parfumată, pe placul fluturilor, este cea cu petalele albe (tunbergia fragrans). Are nevoie de pământ bogat în mraniţă, bine udat şi de îngrăşăminte pe tot parcursul verii. Dacă este cultivată într-un ghiveci spaţios, poate atinge o înălţime de trei metri. Peste iarnă, nu va supravieţui în grădină, trebuie mutată într-o seră sau în casă.

► ASTER, TUFE AROMATE ȘI PURPURII

aster 2

Floricelele scunde, asemănătoare cu margaretele, cu petale pictate în mov sau albastru, sunt potrivite să le plantezi pe lângă gardul grădinii. De la un an la altul, tufele devin mai bogate şi fac flori până toamna târziu, când alte plante intră în repaus. Este una dintre cele mai puţin pretenţioase flori de grădină, iubită de fluturi pentru culorile ei pastelate şi pentru parfumul discret, uşor amărui. Creşte bine în orice sol, dar preferă pământul nisipos şi bine udat. Iarna, este rezistentă şi nu are nevoie de îngrijiri speciale.

►BALSAMUL ALBINELOR

3816060543_6c47d6f213_o
foto: Bev Wagar/Flickr.com

Bergamota sau menta indiană (Monarda didyma) este o plantă aromatică, iubită de fluturi şi de albine, dar şi de păsările care se hrănesc cu nectar, precum colibri. Nu este specifică florei noastre, dar poate fi cultivată la noi în grădinile însorite şi adăpostite de vânt. Va creşte spectaculos în solurile îmbogăţite cu îngrăşăminte naturale şi compost. Florile ei seamănă cu nişte crizanteme ciufulite, roşii stacojii, deosebit de atrăgătoare şi parfumate. De altfel, numele de bergamotă vine tocmai de la faptul că răspândeşte în jur un parfum asemeni portocalelor bergamotă.

Photo credit: archer10 (Dennis) REPOSTING / Foter / CC BY-SA