Calathea sau planta păun

Este o plantă elegantă, cu frunze ovale și delicate, deosebite prin modelul lor cu nervuri și pete roșiatice. Poate sta departe de fereastră, într-un colț de dormitor, dacă are câteva ore dimineața aer proaspăt și lumină. Într-un spațiu mai întunecat, culoarea frunzelor se va intensifica și va fi mai frumoasă.

Vezi și cum să crești calathea la tine în casă

Dracaena

Indiferent de specie, că este verde și zveltă sau are frunze mărginite cu roșu, dracaena preferă lumina filtrată prin perdea sau jaluzele. O poți așeza în apropierea unei ferestre, dar nu în bătaia directă a soarelui.

Planta păianjen

O poți cultiva într-un ghiveci suspendat, să se dezvolte în toată frumusețea ei. Este una dintre puținele plante care purifică aerul din locuințe și neutralizează compușii toxici. Are nevoie de lumină indirectă și poate fi așezată inclusiv pe dulapuri sau etajere departe de ferestre.

Flori pentru camerele întunecoase: crinul păcii

Are nevoie de umbră și răcoare, deoarece lumina directă a soarelui nu îi priește. Poate sta pe un birou, pe o etajeră sau pe o măsuță departe de ferestre fără să se plângă. Florile lui elegante și albe cresc cel mai bine într-un spațiu răcoros, dacă au suficientă umezeală.

Filodendronul inimă

Frunzele lui au o formă deosebită de inimă și un verde crud care înveselește orice încăpere. Nu este deloc pretențios în ceea ce privește lumina. Poate fi ținut pe un hol mai întunecat sau într-o sufragerie în care nu bate niciodată soarele. În schimb, tulpina trebuie ciupită din când în când pentru a se ramifica.

Flori pentru camerele întunecoase: violetele africane

Le place mult să aibă lumină doar dimineața, dar nu suportă soarele și preferă un loc adăpostit în spatele ferestrelor. Frumoasele violete africane vor înflori toată toamna, dacă le oferi răcoare și un loc semiumbrit.

sursa foto: 123rf.com