Vrei o casă plină de flori cât mai colorate şi vesele? Nu e nevoie să îţi transformi balconul în grădină botanică… Cultivă în ghivece câteva plante ale căror flori îşi schimbă culoarea de la o zi la alta şi efectul este garantat!   

Buchete de flori parfumate

flori cameleon

Photo credit: jl.cernadas / Foter / CC BY

Alege Floarea-cameleon sau Lantana, cum o mai poţi găsi în florării, şi vei aduce acasă, o dată cu ea, un parfum minunat. Este un arbust tropical care, dăruit cu un ghiveci generos, poate atinge aproape un metru în înălţime. Dacă o muţi în grădină se va dezvolta spectaculos. Indiferent de spaţiu, însă, trebuie să îi oferi multă lumină. Florile ei, strânse în bucheţele delicate, au tot felul de nuanţe de la alb, galben, portocaliu, roşu, grena până la mov-albăstrui. Pe măsură ce trec zilele, florile de la marginea bucheţelelor capătă nuanţe mai închise, dându-ţi impresia că au apărut altele noi.

Ţine minte! Sapă des pământul din jurul plantei şi adaugă fertilizatori în apă doar o dată pe lună.

!!! Dacă te îndrăgosteşti de Floarea-cameleon şi vrei să o înmulţeşti, taie butaşi de o palmă şi pune-i într-un ghiveci cu turbă. Când apar frunze noi, este momentul să muţi fiecare plantă tânără în alt vas.

Ieri-azi-mâine

ieri azi maine

Photo credit: Carl E Lewis / Foter / CC BY

Are un nume care te face să zâmbeşti, dar care i se potriveşte de minune: când se deschid, florile ei sunt violet sau mov închis, apoi capătă nuanţa lavandei şi peste câteva zile se fac albe. Cu siguranţă, este o plantă pe care o vei îndrăgi imediat. Florile seamănă cu panseluţele şi cresc grupate câte opt sau zece, astfel încât pe o singură ramură vei avea toate cele trei culori. Dacă vrei să o cauţi în magazinele de specialitate, numele ei ştiinţific este Brunfelsia şi o poţi recunoaşte după flori şi forma rotundă, ca o tufă. Se cultivă uşor atât în ghiveci, cât şi în grădină, dar iarna are nevoie de căldură aşa că trebuie găzduită în casă.

Ţine minte! Dacă ai cumpărat o Brunfelsia la ghiveci, trebuie să o muţi într-un vas mai mare după ce i s-au ofilit toate florile, la sfârşitul verii.

!!! Stropeşte-o cu apă în zilele calde şi vor creşte mai multe ramuri noi care vor face flori proaspete.

sursa foto: Foter.com