Floarea pasiunii și-a căpătat numele datorită staminelor sale dispuse în cruce, care amintesc de suferințele lui Iisus. Pentru unii cultivatori, numele ei înseamnă pasiunea credinței și suferințele Mântuitorului, pentru alții ea este asociată cu iubirea și se crede că fructele ei au proprietăți afrodisiace.

O liană care cere soare și spațiu mult

Floarea pasiunii este o liană care se dezvoltă viguros în zilele călduroase și însorite. Ea are nevoie de un suport înalt sau de o mică arcadă montată deasupra ghiveciului pe care să se întindă.

Florile ei sunt deosebit de frumoase și pot avea nuanțe de alb, galben, mov sau roșu, în funcție de specie. Toate varietățile produc fructe, dar numai câteva dintre ele sunt comestibile și trebuie să ceri detalii despre acest lucru din magazinul din care o cumperi. Pe eticheta ghiveciului trebuie să fie trecută specia și câteva detalii importante pentru îngrijirea ei.

Florile trăiesc puțin, dar sunt spectaculoase

Pe timpul verii, floarea pasiunii produce și flori și fructe în același timp, dar în condiții optime de soare și umezeală

Pe timpul verii, floarea pasiunii produce și flori și fructe în același timp, dar în condiții optime de soare și umezeală

Florile acestei liane trăiesc doar 24 de ore, dar face câteva zeci în fiecare vară, astfel că te vei bucura de flori proaspete în fiecare zi. Pe timpul verii, trebuie udată frecvent, când se usucă pământul de la suprafață, și trebuie amplasată într-un loc însorit. Fără soare, floarea pasiunii nu va înflori. În perioadele caniculare, este fericită dacă îi faci un duș răcoritor și îi speli frunzele de praf.

Toamna, planta trebuie ținută într-un spațiu luminat și răcoros, departe de sursele de căldură artificiale. Ea trebuie să intre într-un stadiu de repaus pentru a-și conserva energia peste iarnă. Planta se udă mai rar, doar o dată pe săptămână. Iar, la sfârșitul iernii, se taie lăstarii prea subțiri și se scurtează cei lemnificați, dacă depășesc prea mult suportul.

Cum se înmulțește floarea pasiunii

Cea mai simplă metodă de înmulțire este prin butași și se poate realiza la început de primăvară, dar și vara. Se taie butați de 10  – 12 cm, cu 3 sau 4 frunze și se înfig direct într-un vas cu pământ hrănitor, bine umezit și drenat. Se acoperă cu un borcan și butașii vor prinde rădăcini în aproximativ o lună.

sursa foto: Shutterstock