Plumbago sau floarea dragostei a fost descoperită în Africa, în regiunile subtropicale. O veche tradiție spunea că cine dăruiește această floare, va fura inima femeii care o primește. Se mai credea și că florile ei deosebit de frumoase pot fi folosite la infuzii cu care se tratau diverse răni, julituri, dureri de cap, coșmaruri ba chiar și otrăvirea cu plumb (de aici și numele de plumbago).
Azi, găsim această plantă la ghiveci și în România, în magazinele de specialitate care importă flori exotice. Dacă ai o terasă însorită sau un balcon adăpostit și luminos poți cultiva această plantă cu succes și chiar poți să o înmulțești. Nu are prea multe pretenții!
Cum se îngrijește floarea dragostei
Plumbago nu poate fi cultivată decât la ghiveci în clima noastră. Iarna, trebuie să fie adăpostită în casă, la o temperatură medie de 15 grade, într-un spațiu suficient de bine luminat. Dar primăvara poate fi mutată în balcon, într-un loc cu mult soare, pe terasă sau în grădină. Soarele este important pentru a stimula înflorirea.
Floarea dragostei este o plantă cățărătoare, care are nevoie de tutori din lemn sau din plastic pentru a devolta noi ramuri. Primăvara devreme se scurtează tulpinile pentru a le ajuta să se ramifice.
Se udă la 2 – 3 zile, în funcție de temperatura de afară și se adaugă pământ proaspăt pentru flori în fiecare an, în partea superioară a ghiveciului.
Planta înflorește aproape toată vara, iar florile ei cu cinci petale sunt dispuse în ciorchini bogați și au o culoare ireal de albastră. Nu sunt parfumate, dar frumusețea lor compensează acest lucru.
Se înmulțește doar prin butași
Primăvara devreme se pot tăia butași cu 3 – 4 noduri care se pun apoi în pământ de flori bine umezit. Deasupra butașilor se poate pune un borcan sau folie întinsă pe suport, astfel încât să se creeze o atmosferă ca de seră. Bine umeziți și ținuți la umbră, butașii pot prinde rădăcini în aproximatix 2 luni.
sursa foto: 123rf.com