Interesant la floarea balon este că și-a primit numele nu după forma florilor, ci după forma bobocilor. În realitate, bobocii de flori arată ca niște micuțe baloane care stau să se spargă la cea mai mică atingere. Iar florile, când se deschid complet la soare, au o formă elegantă de stea cu 5 petale și o culoare ca cerul senin de dimineață.

Ceea ce este și mai atractiv la această floare este faptul că bobocii cresc treptat, în câteva zile, iar când se deschid au forma clasică de clopoțel pe care o au toate rudele ei din familia campanulelor.

Un clopoțel rezistent

Floarea balon este o plantă perenă, care va rezista câțiva ani buni în grădină, dacă ai un sol ușor acid și dacă este plantată într-un loc parțial umbrit. Nu suportă soarele puternic și căldurile mari de peste vară. Are nevoie de umiditate în permanență, ca orice altă floare din familia clopoțeilor.

Locul ideal este unul însorit dimineața și ușor umbrit după amiaza, când soarele este mai puternic.

Floarea va începe să înflorească de la mijlocul lunii iunie și va face multe flori până în lunile septembrie sau octombrie, dacă tai imediat bobocii ofiliți. Este recomandat să ciupești vârfurile ramurilor care au făcut flori, pentru a face ramuri noi și mai mulți boboci.

Cum se înmulțește floarea balon

Înmulțirea prin semințe nu este deloc ușoară și este mai bine să fie făcută de grădinarii cu experiență. În principiu, se colectează semințe bine coapte în cursul verii, se aleg cele mai mari și bine dezvoltate și se plantează pe pământ bogat în luna martie. Semințele nu se acoperă cu pământ, doar se udă frecvent. Au nevoie de multă lumină și de căldură pentru a germina. Când se formează plăntuțe viguroase, se pun în ghivece și abia după câteva luni în grădină.

Cel mai simplu este să cumperi plante mature și pline de flori la ghiveci sau să le înmulțești prin tăierea unei părți mici din tufa mamă, cu tot cu un colet bine dezvoltat de rădăcini. Înmulțirea prin divizarea tufei se face numai la începutul verii, când planta este tânără și se reface rapid. Și numai dacă ai o plantă foarte stufoasă, din care poți tăia o parte.

sursa foto: 123rf.com