CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Fasolea verde este un deliciu vara, gătită cu sosuri picante, cu usturoi, cu maioneză sau cu diverse legume în tocănițe și garnituri. La fel de bine se gătește fasolea boabe pe care mulți dintre noi o iubim și o mâncăm cu plăcere, chiar dacă ne mai provoacă mici probleme gastrice.

Fasolea este una dintre legumele descoperite și cultivate din cele mai vechi timpuri în America centrală. Este o leguminoasă ușor de preparat, sățioasă, cu un aport mare de fibre și proteine, un bun înlocuitor pentru carne și o sursă importantă de magneziu și potasiu.

Fasolea verde versus fasolea boabe. Trei diferențe mari

Gustul și metodele de preparare

Fasolea verde are un gust mai dulce, pe când fasolea boabe are un gust mai neutru. Dar amândouă sunt delicioase în combinație cu diverse sosuri de roșii, sosuri de ustoroi, cu diverse condimente și ierburi aromatice.

Fasolea verde se gătește rapid la aburi sau prin fierbere timp de 15 – 20 de minute pentru a-și păstra gustul și textura ușor crocantă. Fasolea boabe trebuie să fie hidratată cel puțin 4 – 8 ore înainte de a fi fiartă și se fierbe mai greu, cel puțin o oră și jumătate sau chiar trei ore, în funcție de soi și de vechime.

Proprietățile nutritive

Fasolea verde conține mai multe vitamine decât fasolea boabe. În păstăile crude de fasole sunt concentrații mai mari de vitamina B6, vitamina B3, vitamina A și C. De asemenea, ele conțin și mai mulți acizi grași Omega 3, în comparație cu fasolea boabe.

Atât fasolea uscată, cât și cea verde conțin săruri minerale de magneziu, potasiu, fier, molibden și calciu, dar în ceea ce privește vitaminele, fasolea verde este mai bogată.

Drept pentru care se recomandă ca fasolea verde să fie gătită la aburi sau să fie preparată termic atât cât trebuie pentru a se înmuia și pentru a căpăta gustul ei specific și dulce.

Conținutul de fibre

Fasolea este o legumă bogată în fibre, cu un conținut glicemic și caloric foarte scăzut. Dar boabele de fasole conțin mai multe fibre decât păstăile de fasole verde, fragede și crude. Fibrele din fasole sunt ușor de digerat și eliminat, ajutând digestia în cazul în care ai probleme cu constipația.

Este adevărat că fasolea provoacă gaze, dar acest lucru se poate controla dacă este bine înmuiată și fiartă în trei ape, cu felii de țelină și morcovi.

Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.