Păstăile verzi sau galbene sunt bogate în fier și calciu, proteine, beta caroten și vitamina A. Datorită faptului că are puține calorii și împiedică absorbția zahărului, fasolea verde este o legumă recomandată persoanelor care suferă de diabet sau celor care vor să țină o cură de slăbire. Pentru a beneficia de toate calitățile ei, cea mai bună modalitate de a o găti este la aburi, deoarece își păstrează cel mai bine gustul și proprietățile nutritive.

Ce fasole cumpărăm

Cele mai gustoase păstăi sunt cele rotunde și subțiri tip ”fideluță”, verzi sau galbene. Iar, dintre soiurile de fasole lată, cea mai apreciată este cea galbenă. Când o cumperi, alege păstăile fragede și tari, să nu fie pălite sau pătate. Dacă au coaja lucioasă, înseamnă că sunt proaspăt culese de pe vrej și vor fi gustoase.

Cum prepari fasolea

Păstăile se curăță de capetele tari și se rup în jumătăți pentru a fi mai ușor de pregătit. Pot fi preparate la aburi, fierte în apă sau călite la tigaie. Dacă vrei să fierbi fasolea, adaugă păstăile după ce apa a dat în clocot și lasă-le la fiert maximum 15 minute pentru a-și păstra culoarea. Fasolea verde gătită la aburi este recomandată pentru salate, în combinație cu sosuri de usturoi sau de roșii, drept garnitură pentru fripturi.

Cele mai bune soluții de conservare

  • la congelator: fasolea verde se curăță de capetele tari, se spală în apă rece și se opărește cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, se pune în pungi de plastic sau caserole și se depozitează la congelator.
  • la borcan: păstăile spălate și curățate se rup în bucăți mai mici și se pun în apă la fiert împreună cu rondele de morcovi și fâșii de ardei gras. După ce s-au înmuiat, se adaugă sare după gust, se îndeasă în borcane și se completează cu zeama în care au fiert. Borcanele se închid ermetic și se fierb încă 20 de minute pentru a le steriliza.

Nu rata aceasta reteta de fasole pastai la borcan! E pur si simplu delicioasă!

  • în sos de roșii: fasolea curățată se fierbe în clocot maximum 15 minute, apoi se scoate și se lasă să se răcească. Între timp, se face sucul de roșii, se fierbe și se lasă câteva ore să se răcească. Se îndeasă păstăile fierte în borcane, se adaugă sucul de roșii și sarea, apoi se fierb borcanele închise ermetic pentru a împiedica fermentarea.

Vezi mai multe rețete cu fasole verde

sursa foto: 123rf.com