Când îți cumperi farduri și cosmetice noi, trebuie să te uiți cu atenție pe eticheta produselor. Majoritatea pot fi folosite 12 sau 18 luni. Dar cosmeticele lichide și cremoase au o perioadă de valabilitate mult mai scurtă.

Iată cele 5 cosmetice pe care este bine să le folosești o perioadă scurtă de timp, de obicei 3 sau 6 luni, altfel ele pot deveni un risc pentru sănătatea ta și te poți trezi în timp cu iritații și coșuri, cu pleoapele umflate sau pete pigmentare.

 

Mascara, în topul cosmeticelor cu viață scurtă

Un mascara sau un rimel de calitate nu se poate folosi mai mult de 3 sau 6 luni, chiar dacă este unul scump și apreciat. Recomandarea producătorilor nu este doar o strategie de marketing, să mergi în magazine și să îți cumperi un mascara nou după 3 luni. Este o recomandare care ține de sănătatea ochilor tăi.

De fiecare dată când îl folosești, periuța rimelului aduce în tub noi bacterii culese de pe genele tale. În mediul întunecat și cremos, acestea se pot dezvolta rapid. Conservanții din mascara își fac treaba în primele luni și distrug bacteriile, dar efectul lor începe să scadă după trei sau 4 luni, de aceea este bine să îl schimbi la timp.

Tușul de pleoape, un pericol dacă depășește perioada de valabilitate

Este foarte ușor să capeți iritații usturătoare, blefarită sau conjunctivită de la tușul de pleoape, dacă îl folosești mai mult de 2 sau 3 luni. Ai grijă să nu îl împrumuți nimănui și să îl păstrezi la rece. Pensula tușului se încarcă de bacterii și poate transmite ușor diverse infecții de la o persoană la alta.

Farduri și cosmetice cu termen redus de valabilitate

Rujul lichid

La fel ca mascara, periuța rujului lichid se încarcă de bacterii de la prima folosire. În tub, după câteva luni, bacteriile se pot înmulți, mai ales dacă nu îl ții la frigider. Cumpără-ți glossuri de mici dimensiuni și folosește-le doar câteva luni, fără să depășești perioada de valabilitate menționată pe etichetă care este de obicei de 3 sau 6 luni.

Cremele de ochi

Zona din jurul ochilor și pleoapele sunt cele mai sensibile și cele mai expuse diverselor iritații și infecții. Ai grijă să te speli pe mâini înainte de a le folosi și ideal ar fi să nu depășești 3 luni, mai ales dacă sunt creme cu ingrediente naturale.

Fondul de ten cu protecție solară

Iarnă, vară… nu contează sezonul, este bine să folosești un fond de ten cu protecție solară. Așa vei avea mai multă grijă de tenul tău și te vei proteja de petele pigmentare. Dar factorii de protecție solară din fondul de ten încep să își piardă calitățile după 5 sau 6 luni. E bine să schimbi fondul de ten de două ori pe an, chiar dacă nu ai folosit nici jumătate din sticluță.

sursa foto: 123rf.com