Pentru ca lucrurile să meargă strună, ar fi bine ca toți să urmeze dictonul „Ce ție nu-ți place altuia nu-i face”. Dacă fiecare se gândește și la ceilalți, ține cont de părerea și de dorințele lor, nu ar trebui să fie prea multe conflicte. ”Faptul că ai o familie mare într-o casă prea mică și mai mulți oameni locuiesc împreună poate fi și un motiv de bucurie, socializare, participare la bucuriile celor din jur, etc.”, observă specialistul, completând: ”nu există soluții la cheie pentru a te asigura că vă înțelegeți bine. Este o situație mult prea complexă – totul ține de personalitatea celor implicați și de situațiile prin care trec. Totuși, se pot stabili anumite reguli generale, care pot face conviețuirea mai plăcută”.
Copiii se adaptează repede
Ca mamă, gândul tău se îndreaptă, în primul rând, spre copii. Oare cum se simt ei să trăiască într-o casă atât de aglomerată? Nu ar trebui să-ți faci prea multe griji. Dacă așa ați locuit de la nașterea lor, ei văd această situație ca fiind normală. Se bucură sigur să-i aibă aproape pe bunici. Chiar dacă frații se mai ceartă între ei, cei mici sunt, de obicei, încântați să aibă parteneri de joacă și atunci când stau acasă pentru că plouă. Pe de altă parte, dacă îi oferi fiecărui micuț în parte dragostea și atenția ta, ei vor fi fericiți, indiferent de cât de mare este locuința voastră.
Fii organizată și diplomată
În principiu, frații pot sta în aceeași cameră până la 10 ani. Aceasta ar putea rezolva, pe moment, problema spațiului într-o familie mare în casă prea mică. Apoi, ar fi bine să aibă camera lor sau să o împartă doar cu cei de același sex cu ei. Dacă nu ai posibilitatea de a le oferi un spațiu al lor, poți împărți o încăpere în două printr-un paravan. Amenajează un spațiu liniștit unde cei mari își pot face temele, fără a fi deranjați de cei mai mici sau de bunicii care vor să se uite la televizor. Dacă aceștia din urmă au obiceiuri pe care nu ai vrea să le preia generația următoare, discută delicat cu ei. În același timp, explică-le copiilor de ce acel lucru nu e bun, fără a-i denigra, totuși, pe bătrâni în ochii nepoților.
Ce poți să faci
- Atitudinea generală într-o familie mare în casă prea mică ar trebui să fie una pozitivă, în care să arătați ce apreciați unii la ceilalți. Încercați să vedeți partea bună a locuirii împreună;
- Creează deprinderea prevenirii sau a detensionării conflictelor, imediat cum apar;
- Poți modifica locuința, pentru a exploata mai bine spațiul.
- Ia-le copiilor un pat etajat. Ei vor fi încântați și veți avea mai mult loc.
- Periodic, aruncă obiectele inutile. Poate fi vorba de mobilă, dar și de acele lucruri multe și mărunte care se adună și ocupă locul degeaba.
Forme de organizare eficiente pentru o familie mare într-o casă prea mică
”Tinerii pot înțelege stilul de viață al celor mai în vârstă și respecta cele mai importante cerințe ale lor. În paralel, pot sugera idei care să fie benefice tuturor pentru ca o familie mare în casă prea mică să nu fie una nefericită. Fiind mai mulți, aveți ocazia de a construi forme de organizare eficiente. De exemplu, convocați săptămânal un consiliu de familie, în care să vă întâlniți toți și să vă spuneți părerea. Atunci puteți vorbi despre ce merge și ce nu, și despre cum puteți rezolva problemele care apar. Stabiliți reguli de comportament, cum ar fi punctualitatea, obligația de a vă asculta reciproc etc. Ar fi bine ca discuțiile să fie bazate pe argumente, iar nu pe atacuri la persoană. Și dacă vă luați în serios, votați deciziile luate, respectând dreptul fiecăruia de a alege.”
Citește și: Din secretele mamelor care au mereu casa lună
Sursa foto: shutterstock.com