Orice mamă grijulie care taie coaja de pâine când îi face un sandviș copilului se gândește că micuțul și-ar putea răni gingiile. Este un obicei bun, iar medicii recomandă părinților să nu le dea deloc celor mici felii de pâine cu tot cu coajă, mai ales dacă e prea bine rumenită. Dar cauza este alta!

Coaja de pâine se arde în contact cu suprafața încinsă a cuptorului, iar partea arsă conține acrilamidă, o substanță care apare la suprafața alimentelor procesate termic. Ea se găsește deopotrivă în cafeaua prăjită, în cartofii prăjiți, în carnea prăjită sau arsă pe grătar, în orice produs de patiserie și în orice aliment copt sau prăjit în ulei.

Organele cele mai afectate

Alimentele coapte pe grătar sau prăjite sunt cele mai apetisante. Tocmai crusta crocantă și maronie le face atât de gustoase. Dar în această crustă, la fel ca și în coaja de pâine, se găsește acrilamida. Ea afectează în primul rând stomacul și colonul, organele în care bolul alimentar este procesat lent, timp de două sau trei ore.

Multă vreme, s-a crezut că este mai sănătoasă coaja de pâine și pâinea prăjită, care este adesea indicată în dietele de slăbit. În realitate, partea arsă a pâinii este de fapt un pericol pentru organism. Pentru că cea mai mare cantitate de acrilamidă se formează în alimentele care conțin mult amidon, așa cum sunt pâinea, produsele de patiserie sau cartofii prăjiți.

Coaja de pâine, consumată cu prudență

Încă din anul 2002, s-au făcut studii asupra acrilamidei, iar în 2015 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a inclus această substanță în categoria celor cu potențial cancerigen. Orice aliment care conține amidon și zaharuri, supus procesului de coacere, prăjire și rumenire capătă o crustă toxică.

Uniunea Europeană a impus noi standarde pentru a reduce pericolul din aceste produse. Există o enzimă, denumită asparaginaza, care reduce semnificativ producerea de acrilamidă, iar producătorii din domeniul patiseriei și al brutăriei au fost îndemnați să o folosească.

De asemenea, specialiștii în alimentație de la Comisia Europeană recomandă temperaturi mai reduse pentru coacerea pâinii, astfel încât să nu mai fie arsă coaja. Iar timpul de fermentare al drojdiei trebuie să fie mai lung, pentru a reduce zaharurile din aluat.

Conform specialiștilor, ar trebui să cumpărăm pâine cu o coajă cât mai deschisă la culoare și produse de patiserie care nu sunt arse la coacere. Ori de câte ori pregătim acasă carne la grătar, pâine sau prăjituri trebuie să avem grijă ca acestea să nu intre în contact direct cu flacăra și plita încinsă a cuptorului, să nu se ardă, chiar dacă partea crocantă este mai gustoasă.