Familia eucaliptului cuprinde cei mai înalţi copaci din lume, dar are şi specii care s-au adaptat la ghivece. Dacă îţi plac plantele aromatice, eucaliptul pitic îţi va însenina dimineţile cu parfumul frunzelor sale.

În vremuri apuse, în vechea Australie, eucaliptul era dispreţuit și i se spunea copacul fără umbră. Sub coroana lui îngustă, nici om, nici animal nu îşi găsea adăpost de soarele nemilos. Cu timpul, însă, copacul falnic le-a dăruit oamenilor parfumul său minunat şi faima lui s-a răspândit în toată lumea. Azi, tot mai multe specii de eucalipt sunt crescute în ghivece, pentru frumuseţea şi aroma frunzelor sale. Se spune că uleiul volatil are proprietatea de a purifica aerul din cameră şi de a distruge microbii.

Condiţii de trai în interior

ramuri tinere de eucalipt

– replantează eucaliptul într-un ghiveci adânc de teracotă, cu un diametru de cel puţin 50 cm, dacă le-ai cumpărat într-un vas prea mic;

– mută copacul într-o cameră luminoasă unde beneficiază de mult soare dimineaţa;

– udă eucaliptul periodic, după ce s-a uscat pământul de la suprafaţă;

– îngroapă în pământ, primăvara, un fertilizator solid pentru bonsai cu o concentraţie scăzută de fosfor;

– ciupeşte vârfurilor ramurilor de-a lungul primăverii şi al verii pentru a-l împiedica să crească prea înalt;

Eucaliptul și speciile potrivite pentru ghivece

Eucaliptul rămâne verde tot timpul anului şi creşte în mod constant. În ţara sa natală, copacii din această specie pot depăşi 50 sau 60 m înălţime. Pentru interior, au fost selectate soiuri cu o creştere lentă, precum eucalyptus gunii sau eucaliptul-cedru. Eucaliptul albastru şi eucaliptul cu parfum de lămâi sunt alte două specii potrivite pentru ghivece. În mod special, ultimul dintre ele, capătă o nuanţă roşcată frumoasă la început de toamnă şi este recunoscut drept armă redutabilă împotriva ţânţarilor. În interior, aceşti copaci se vor mulţumi să crească doar un metru, dar şansele să înflorească sunt destul de mici.