Fructele, alături de legume și carnea slabă, constituie alimente de bază pentru un regim alimentar complet și sănătos. Este bine să consumi fructe de două – trei ori pe zi, dar întotdeauna la 30 de minute după masă. Evită să mănânci fructe pe stomacul gol, mai ales dimineața devreme, înainte de micul dejun sau în orice alt moment al zilei.

Sunt multe persoane care mănâncă o banană în loc de mic dejun, apoi beau cafea sau ceai. Altele preferă o porție de afine, căpșune sau mere. Dar cât de sănătos este să mănânci fructe pe stomacul gol? Dacă te confrunți cu balonare frecventă și ai probleme cu stomacul, dureri sau senzație de greață, poate fi de vină și obiceiul tău de a mânca fructe pe stomacul gol.

Celuloza te balonează, dacă mănânci fructe pe stomacul gol

Acizii din fructe și celuloza inflamează stomacul, produc balonare puternică, flatulență și crampe. Multe persoane nu tolerează, spre exemplu, merele pe stomacul gol, prunele, strugurii sau pepenii.

Conținutul ridicat de celuloză și fructoză din fructe te face să te simți balonată toată ziua și încetinește digestia celorlalte alimente, mai ales dacă mănânci fructe pe stomacul gol.

În mod special citricele precum portocalele, mandarinele, kiwi, grepfruit sau pomelo declanșează reacții dureroase, dacă sunt consumate înainte de masă. Ele sporesc aciditatea din stomac și multe persoane se plâng de disconfort, balonare și reflux gastric.

În plus, membrana albă care acoperă feliile de portocale sau de mandarine este foarte greu de digerat. Nici fibrele din mere, pepeni sau fructe de pădure nu sunt bine tolerate, dacă le consumi pe stomacul gol.  

Cum să combini fructele cu alimente să te simți bine!

Cei mai mulți nutriționiști ne recomandă să consumăm o porție de fructe la 30 – 45 de minute după masă. Iar aici se referă în mod special la fructele mai acide precum merele, pepenii și citricele.

Pentru a fi mai ușor de evacuat din stomac, este bine să consumi citricele după ce ai mâncat un sandviș sau un preparat sănătos și sățios, spre exemplu un ou fiert și o felie de brânză cu pâine.

Nu-i așa că ai mâncat și tu vara pepene cu brânză sau cu pâine și ți-a plăcut mai mult, decât pepenele pe stomacul gol?

Unele persoane cred că, dacă mănâncă fructe pe stomacul gol, asimilează mai ușor vitamina C. Nimic mai greșit! Trebuie să știi că vitaminele C și A din citrice și din fructe în general sunt mai bine absorbite de organism, dacă sunt dizolvate în grăsimi sănătoase precum grăsimile din nuci sau din uleiul de măsline.

Așadar, nu mai consuma fructe pe stomacul gol, ci încearcă să le mănânci după ce consumi alimente sănătoase și sățioase:

  • O mică porție de nuci
  • Pâine cu miere
  • Biscuiți cu ovăz
  • Orez cu lapte
  • Sandviciuri cu brânzeturi sau cu piept de pui/curcan
  • Salate de legume cu avocado, brânză sau carne de pui/pește, stropite cu ulei de măsline
  • Preparate sănătoase din legume sau din carne
  • Paste cu sosuri, cu brânză sau carne

Evită să consumi fructe după:

  • Mămăligă
  • Ciorbe acre
  • Preparate pe bază de mazăre, fasole sau năut
  • Iaurturi, sana sau kefir

Toate aceste alimente menționate mai sus produc oricum o aciditate mai mare în stomac, iar consumul de fructe după aceste alimente poate provoca balonare și crampe puternice, mai ales dacă ai un stomac mai sensibil și o digestie anevoioasă.