Praful din casă nu este expus umezelii și soarelui, elemente care, în mod firesc, ar ajuta la descompunerea acestor elemente chimice, așa că acesta devine un factor care poate amenința starea de sănătate a celor care locuiesc în casă dacă nu se iau măsuri de prevenție. Mai mult, studii numeroase au arătat că mediul interior conține niveluri mai ridicate de toxicitate decât se găsesc afară. E vorba de chimicalele pe care le elimină aparatele electronice în procesul lor firesc de degradare, fumul de țigară la mâna a doua, vopseaua de pe pereți sau alte componente volatile.

De aceea, dacă putem controla gradul de poluare din interiorul locuinței, putem să influențăm pozitiv starea de sănătate a celor care locuiesc în ea. Există mai multe moduri concrete prin care putem face asta:

  1. Înarmează-te cu un aparat de aer condiționat performant

 Puțini sunt cei care știu că un aparat de aer conditionat performant nu ține sub control doar temperatura; folosirea lui rațională ține departe poluarea, filtrează aerul și controlează nivelul prafului din casă, a polenului și, implicit, scade șansa declanșării alergiilor, a crizelor de astm și a bolilor respiratorii asociate poluării.

  1. Folosește un dezumidificator ca să protejezi locuința de umiditate și mucegai

 Aburii din baie, aburul rezultat în urma gătitului, izolarea termică a locuinței sunt doar câteva condiții care contribuie la creșterea nivelui umidității și,  de cele mai multe ori, la discomfort termic.

Umiditatea este și una dintre cauzele principale ale formării mucegaiului și de poluare a locuinței; mai mult, acesta poate provoca mirosuri neplăcute, iritația pielii, congetionarea nasului și îngreunarea respirației. Un dezumidificator reglează nivelul de umiditate din aer și înlătură acele particule foarte fine de praf care își fac culcuș în așternuturi, perdele, covoare și prosperă în condiții de umiditate, fiind extrem de greu de înlăturat.

  1. Instalează un panou termic cu infraroșu

Acelea dintre noi mai friguroase sau care au copii friguroși își pot imagina cu ușurință ce lux ar fi să ai căldură la discreție, fără să intri prea mult în buget  Panourile termice pe bază de raze infraroșu pot fi o soluție economică; acestea răspândesc uniform căldura, în vreme ce pot avea efecte benefice asupra corpului uman – stimulează circulația sângelui (un avantaj pentru hipotensivi) iar faptul că nu există o mișcare fizică a aerului înseamnă că acesta nu se usucă (de interes în cazul astmului bronșic sau a afecțiunilor reumatice severe) și că, totodată, nu încurajează mișcarea particulelor de praf.

Alergiile, iritatiile pielii, imunitatea scăzută sau strănuturile frecvente pot fi de domeniul trecutului cu o simplă decizie. Ce soluție este utilă pentru tine?

Sursa foto: shutterstock.com