Grădina sau balconul tău sunt lipsite de soare pe timpul verii şi crezi că florile vor refuza să înflorească? Lista cu plantele care iubesc umbra este mai lungă decât crezi, iar în fruntea ei stau azaleele şi hortensiile. Aceste plante înfloresc spectaculos şi la umbra întunecată a unui zid. Este bine, totuşi, ca dimineaţa să aibă parte de soare o oră sau două. În restul zilei, preferă să se ascundă de razele care le ard frunzele şi le decolorează petalele bogat pictate în nuanţe de roz-siclam sau bleu. În balcoanele umbroase şi răcoroase, mai poţi cultiva în ghivece şi clopoţei albaştri sau campanule, begonii, coleus sau clopoţei de coral (Heuchera sanguinea).

7205423906_f5f3793f9a_z

Flori de căldărușe (sursa foto: Flickr.com)

Flori ideale pentru grădini umbroase

La umbra deasă a copacilor din grădină, poţi cultiva o mulţime de flori intens colorate: omagul albastru sau alb, căldăruşele roşii, roz sau mov, cerceii doamnei, delicat brodaţi cu roz şi alb, degetarii galbeni sau roşii, nopticoase violet sau crini de toamnă albi. Plantate la umbră, regina nopţii şi mirabilis îşi vor menţine corolele deschise mai mult timp dimineaţa şi vor răspândi parfumul suav şi la ivirea soarelui. Printre ele, câteva tufe de ferigi sunt ideale în locul gazonului care sufocă rădăcinile florilor.

Flori de vinca

RECOMANDATĂ ESTE ŞI VINCA, PLANTĂ TÂRÂTOARE CARE VA UMPLE GRĂDINA CU UN COVOR VERDE, STROPIT CU O MULŢIME DE STELUŢE ALBASTRE.

CE VOR PLANTELE IUBITOARE DE UMBRĂ

LOCUL POTRIVIT Oriunde razele soarelui sunt filtrate de frunzişul copacilor, la umbra gardurilor vii sau a viei. Solul: uşor acid, afânat şi moale.
APA O dată sau de două ori pe săptămână, în verile foarte călduroase.
NUTRIENŢII Fertilizatori generali pentru plante cu flori, o dată pe lună, diluaţi în apă conform instrucţiunilor de pe pachet.

Photo credit: anneheathen / Foter

sursa foto: Flickr.com