TVR 1 îţi face mai uşoară recapitularea pentru Bacalaureat! Elevii de clasa a XII-a, dar și toți cinefilii vor putea viziona ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat la televiziunea publică. Privește mari filme, recompensate cu premii şi care au la bază cărţile cerute la Bac – „Ion: Blestemul Iubirii”, „Răscoala”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” – rulează la TVR 1 începând de luni, 3 iunie.

Citește și: Facultăți la care intri doar cu nota de la Bacalaureat

Când vei putea vedea ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat

Timp de două săptămâni, serile, de la 22.10, sunt rezervate unor mari filme, ecranizări ale unor opere literare care se cer la Bac. La TVR 1, din 3 iunie, începe Festivalul Filmului Bacalaureat. Poți vedea atunci ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat.

Nu ar trebui să te bazezi doar pe a vedea filmul care a fost făcut după carte. Totuși, niciodată nu strică să arunci o ultimă privire pe materia de studiu pentru Bacalaureat. Dacă vrei să îţi fixezi personajele romanelor pe care le ai de studiat pentru bacalaureat, dacă vrei să vezi mari actori în roluri memorabile sau, pur şi simplu, vrei odihnă activă, îţi recomandăm să nu pierzi regalul de filme româneşti pregătit de TVR 1 pentru următoarele două săptămâni.

Vezi când se afișează rezultatele finale la Bac 2019, pe județe!

Ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat: ”Ion: blestemul pământului și blestemul iubirii”

Luni şi marţi, 3 şi 4 iunie, ora 22.10

Ion: blestemul pământului (România, 1981)

Ion: blestemul iubirii (România, 1981)

Prima dintre ecranizările din literatura română pentru Bacalaureat difuzate de TVR1 este ecranizarea după romanul ”Ion” de Liviu Rebreanu. Este o ecranizare în două părţi a romanului „Ion” de Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, după un scenariu semnat de Titus Popovici, cele două serii autonome. În cele două seri, poți viziona „Ion: blestemul pământului”  şi „Ion: blestemul iubirii” (1981). Îi vei putea vedea pe actorii Şerban Ionescu (Ion), Ioana Crăciunescu (Ana), Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, precum şi alte nume importante din cinematografia noastră.

Ion al Glanetaşului, din Prislop, e un tânăr sărac, dar harnic, care iubeşte pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana, şi odată cu ea, şi pământurile. Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu se mulţumeşte să aleagă şi sfârşeşte tragic.

„Ion — Blestemul pământului, blestemul iubirii” reprezintă filmul de debut al actorului Şerban Ionescu, rol pentru care a primit diploma de onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN). Filmările au avut loc în judeţul Sibiu, în perioada 1978-1979, însă, în 1980, materialul filmat a fost remontat şi s-au adăugat secvenţe noi. Filmul a mai primit şi alte distincţii: premiul special al juriului, premiile pentru imagine, pentru interpretare feminină, acordat Ioanei Crăciunescu şi diploma de onoare, decernată lui Şerban Ionescu.Rating-ul pe IMDb al producţiei – 8,1/10.

Ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat: Răscoala (România, 1965) – Miercuri, 5 iunie, ora 22.10

Nominalizat la Palme d’Or şi deţinător al Premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes în 1966, filmul Răscoala este o ecranizare a romanului omonim de Liviu Rebreanu, frescă social-istorică a evenimentelor de la 1907 şi a lumii româneşti la începutul secolului XX. Regizorul Mircea Mureşan i-a distribuit în rolurile principale pe Ilarion Ciobanu şi Emil Botta.

Prin intermediul ţăranului Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman, sunt relatate evenimentele din timpul rascoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.

„Grigore soseşte la moşia tatălui său de la Amara, însoţit de avocatul liberal Baloleanu, într-un climat tulbure de violenţă şi mânie abia stăvilite. În vreme ce la conac se sărbătoreşte Crăciunul, ţăranii cer pământ. Moşierul le răspunde cu arma, iar mulţimea îl ucide pe loc şi incendiază conacul. Baloleanu va conduce personal represiunea, uitând de liberalismul său.” (Tudor Caranfil – Dicţionar universal de film, 2008)

Ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat: Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (România, 1980)

Vineri, 7 iunie, ora 22.10

Regia: Malvina Urşianu

Cu: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman

Filmul istoric este ecranizarea nuvelei „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi. A doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri, este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizarea puterii. Lăpuşneanu reacţionează sângeros la trădare şi, părăsit de toţi, sfârşeşte el însuşi tragic.

Ecranizări din literatura română pentru Bacalaureat: Programul filmelor în săptămâna 10-16 iunie

În cea de-a doua săptămână dedicată Festivalului Filmului Bacalaureat, telespectatorii vor putea vedea la TVR 1:

Luni, 10 iunie, ora 22.10 – Felix şi Otilia (România 1972), ecranizare a romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu, în regia lui Iulian Mihu, cu  Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola, Gheorghe Dinică.

Miercuri, 12 iunie, ora 22.10 – Patul lui Procust (România, Moldova, 2001), ecranizare a romanului omonim de Camil Petrescu; regia Sergiu Prodan, cu: Oleg Iankovsky, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Petru Vutcărău, Tania Popa.

Vineri, 14 iunie, ora 22.10 – celebra ecranizare Moromeţii (România, 1988), după romanul omonim de Marin Preda. Regia este semnată de Stere Gulea. Cu actorii: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan în distribuţie.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Vezi și topul celor mai bune filme românești, vechi și noi