Cu siguranță ți-a atras atenția în florării această plantă cu frunze mari, de un verde argintiu, și cu floarea ei neobișnuită. Ecmea este un spectacol viu când înflorește. Culorile petalelor roz și ale florilor liliachii se îmbină armonios într-o structură complicată și rară în lumea florilor.

Ecmea, o prezență exotică

Această plantă face parte din categoria bromeliilor și este, în pofida structurii ei neobișnuite, foarte ușor de îngrijit. De obicei, se cumpără înflorită din magazine, iar floarea poate rezista câteva luni, dacă are condiții optime de lumină și de umiditate.

Ecmea începe să înflorească pe la începutul verii, apărând inițial rozeta de culoare roz sau roșie, și apoi florile micuțe mov sau albăstrui. Floarea va rezista până iarna, iar când se usucă rozeta, aceasta trebuie tăiată.

După înflorire, ecmea poate produce mai mulți pui, care trebuie lăsați să se dezvolte aproximativ 4 – 5 cm și apoi transplantați în ghivece separate.

Ce condiții de trai are nevoie

Ecmea are nevoie de multă lumină, dar nu de soare direct. Iarna trebuie așezată la o fereastră orientată spre sud și udată doar în mijlocul rozetei de frunze. Pământul din ghiveci se udă doar când este complet uscat.

Nu este recomandat să muți planta în alt ghiveci, după ce a înflorit, dar dacă va fi necesar acest lucru, trebuie să știi că ecmea are nevoie de un amestec egal de pământ de flori, turbă, mușchi uscat și bucățele de scoarță, aproape la fel ca amestecul pentru orhidee.

Planta poate fi fertilizată cât timp este înflorită cu un fertilizator solubil folosit și pentru orhidee sau pentru bromelii.

Un truc care grăbește înflorirea la plantele tinere

De obicei, după înflorire, ecmea se ofilește. De aceea, este recomandat să scoți puieșii și să îi plantezi separat. Aceștia vor atinge maturitatea după aproximativ 3 ani și abia apoi vor înflori. La această vârstă, planta se poate ține noaptea într-o pungă cu un măr. Fructul emană etilenă și se pare că această substanță stimulează bromeliile să înflorească mai repede.

sursa foto: 123rf.com