România are timp până la data de 1 iulie să elimine din alimente albul de titan sau colorantul alimentar care poartă codul E171. În Franța el a fost deja interzis din anul 2020. Din iulie 2022 nu trebuie să se mai găsească nici în alimentele românești, nici în produsele alimentare importate din orice altă țară a Uniunii Europene.

Unde se găsește albul de titan sau E171

Zeci de ani, albul de titan sau dioxidul de titan a fost folosit pentru a spori culoarea albă a multor alimente pe care le consumam zilnic. E171 este utilizat în laptele pentru cafea, dressing-uri pentru salate, produse coapte și paste tartinabile, supe, sosuri, suplimente alimentare, sau zahăr pudră. Inclusiv în laptele praf pentru copii este folosit și în dulciurile sau brânzeturile pe care cei mici le consumă aproape zilnic.

Datorită faptului că dioxidul de titan intensifică nuanțele de alb, el este utilizat și în loțiunea de protecție solară sau în diferite vopsele.

Dioxidul de titan, posibil cancerigen

O serie de studii efectuate în ultimii trei ani au demonstrat că albul de titan are potențial mutagen toxic și cancerigen. Nanoparticulele de dioxid de titan pot cauza inflamații la nivel respirator precum și tumori beninge la nivelul epidermei, de aceea nu este recomandat să mai fie folosit nici în creme de protecție solară.

Profesorul japonez K. Onuma de la Universitatea Yamagata – Japonia a publicat un studiu în American Journal of Pathology prin care demonstrează că celulele beninge recoltate de la șoriceii de laborator, supuse unui tratament cu nanoparticule de dioxid de titan, s-au transformat și s-au comportat precum celule neoplazice, adică precursoare ale unui cancer.

De asemenea dr. Monica Boteho, de la Universitatea Oporton, Portugalia, a demonstrat într-un studiu de laborator că celulele din cămașa care căptușește stomacul, supuse unui tratament cu albul de titan, tind să se transforme și să provoace apariția unor tumori canceroase.

În urma mai multor studii care au ridicat un semn de întrebare asupra siguranței dioxidului de titan, Uniunea Europeană a interzis folosirea lui în alimentație începând din acest an, iar România și multe alte state membre au la dispoziție 6 luni pentru a se conforma noilor regulamente.

Mare atenție să evitați să mai cumpărați alimente sau produse cosmetice care conțin E171 sau dioxidul de titan, în special după data de 1 iulie 2022.