Iohannis a avut astăzi la ora 12.00, o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19. La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

În urma ședinței, șeful statului a anunţat că, la începutul săptămânii viitoare, va emite un nou decret pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună de zile.

Preşedintele a semnat pe 16 martie decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. Decretul urmează să fie semnat săptămâna viitoare, chiar înainte de expirarea stării de urgență. Astfel, starea de urgență, valabilă până pe 16 aprilie, va fi prelungită până pe data de 16 mai.

“Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului”, a declarat Iohannis.

El a adăugat că “această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control”.

Președintele a precizat  că datorită faptului că au luate măsuri ferme din timp, România nu se confruntă cu așa multe cazuri de infectare cu Coronavirus.

„Am dorit să tragem primele concluzii. Am evaluat impactul acestor măsuri. O primă concluzie ar fi că în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane infectate nu a fost atât de mare ca în țări precum Italia, Spania. Noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.  Însă trebuie să vă avertizez, nu este momentul să ne relaxăm.  Este clar, nu suntem încă la vârul epidemiei. Nu este momentul să ne relaxăm, să fim panicați.

De asemenea, el a anunțat că  vor primi 15 milioane de măști din această săptămână și 500.000 de combinezoane.

„ O veste bună. La început se știe că a  fost un pic complicat de procurat măști, combinezoane. Primim din această săptămână 2 milioane și jumătate de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forțele de ordine. Aproxmativ 8 milioane de măști pentru populație. Vor veni aproximativ 500.000 de combinezoane”

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că este nevoie de mai mulți bani pentru domeniul sănătății, motiv pentru care Guvernul nu va trebui să facă doar o simplă rectificare la buget, ci să reevalueze veniturile care sunt în scădere, respectiv cheltielile.

„Este nevoie de mai mulți bani pentru sănătate, pentru somajul tehnic. Toate trebuie plătite. În acest fel, vom avea o situație complicată bugetului. Această complicație nu se rezolvă de le sine. Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare bugetară. Va fi nevoie să se reevalueze și veniturile care sunt în scădere, dar și cheltuielile. Și în acest fel va fi nevoie de reevaluare a tuturor cheltuielilor”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și: