Mâncarea pregătită în vase de lut are un gust mult mai bogat, este mai suculentă și mult mai sănătoasă, pentru că nu trebuie să adaugi grăsime.

Deși bucătăria modernă ne oferă azi tot felul de vase, din sticlă, din ceramică sau teflon, niciunul nu se compară cu lutul tradițional.

Cu toate că au fost date uitării sau sunt folosite mai mult în scop decorativ, vasele din lut sunt ieftine și au o mulțime de avantaje. Iată ce poți găti în ele și cum trebuie să le întreții corect.

Ce mai poți găti în vase de lut în afară de sarmale

Se știe cât de gustoase ies sărmăluțele gătite la cuptor, în vase de lut. Stropite cu vin din când în când, dacă sunt lăsate să se topească ușor timp de cinci sau șase ore la foc potrivit, ies cele mai gustoase sarmale pe care le-ai mâncat vreodată. Dar vasele tradiționale sunt excelente și pentru alte preparate la cuptor:

  • mâncăruri din orez și legume;
  • tocănițe scăzute din carne, cartofi și diverse legume;
  • pui umplut și rulade din carne;
  • pește și orez;
  • clătite cu diverse umpluturi, fie din carne și legume, fie cu brânză;
  • preparate din ciuperci;
  • legume umplute cu carne sau cu orez și ciuperci.

Cum se întrețin corect vasele tradiționale din lut

Fiecare vas din lut cumpărat de la un producător serios are un certificat de garanție, dar și instrucțiuni de folosire, deoarece nu poate fi utilizat la fel ca oalele obișnuite.

Ce trebuie să faci înainte de fiecare folosire

  • atât vasul, cât și capacul trebuie umplute cu apă și lăsate să se umezească bine timp de cel puțin 6 ore;
  • după ce se aruncă apa, vasul se unge cu puțin ulei prin interior și se pun alimentele;
  • se pune în cuptorul rece și se lasă focul să ardă la o treaptă inferioară, ca să se încălzească treptat;

Ce NU trebuie să faci niciodată cu un vas de lut

  • Nu se pune niciodată direct pe foc, ci pe un grătar la distanță;
  • Nu se pune niciodată în cuptor fără să fie umezit din timp, deoarece argila se crapă;
  • Nu se pune în cuptorul încins, pentru că existe riscul să se spargă.
  • Nu se lasă niciodată un vas de lut gol în cuptor, fără apă sau fără alimente în el, pentru că se usucă rapid și se crapă.
  • Nu se spală niciodată cu detergent de vase, deoarece detergentul rămâne imprimat în lut și intră apoi în mâncare.

Cum se curăță vasul după folosire

  • Vasul se lasă la înmuiat în apă caldă curată cel puțin o jumătate de oră;
  • Se curăță bine cu un burete aspru resturile de mâncare lipite pe vas;
  • Se pune din nou apă caldă în interior și o ceșcuță mică de oțet și se bagă la cuptor timp de aproape o oră, la foc potrivit; oțetul scoate mirosurile grele din argilă, dezinfectează și degresează vasul;
  • Se scoate din cuptor, cât timp mai are apă în el, se varsă apa și se lasă să se usuce treptat, la temperatura camerei, pe un grătar.