Danemarca, una din primele state europene care și-a închis economia ca măsură de prevenție în fața pandemiei de coronavirus,  s-a alăturat Austriei şi devine a doua ţară din Europa care anunţă o relaxare treptată a restricțiilor și se pregărește pentru revenire treptată la viața de dinainte de criză. Decizia a fost luată în contextul scăderii numărului de îmbolnăviri, scrie Bloomberg.

Primul pas este făcut prin deschiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare, din 15 aprilie, doar cu condiția ca numărul infectărilor să rămână stabil, a anunțat, luni seară, prim-ministrul Mette Frederiksen.

Premierul a precizat şi că va începe discuţiile cu mediul de afaceri pentru a începe redeschiderea treptată a birourilor.

Numărul îmbolnăvirilor în Danemarca „merge în direcţia cea bună”, dar chiar şi aşa, unele restricţii vor rămâne în vigoare pentru lunile următoare.

„Am reuşit să evităm nenorocirea care s-a întâmplat în alte ţări”, a spus Frederiksen.

„Singurul motiv pentru acest lucru este că am acţionat devreme”, a continuat premierul danez.

Germania și Cehia se pregătesc și ele să relaxeze măsurile

Danemarca şi Austria sunt printre primele ţări din Europa care au impus restricţii ca răspuns la focarul de COVID-19.

Până acum, Danemarca a înregistrat 4681 de cazuri de îmbolnăviri şi 312 decese. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 187 de persoane şi 8 şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, luni, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat că Austria va relaxa progresiv restricţiile privind deplasările începând cu 14 aprilie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a explicat că scopul guvernului este „o revenire la normal pe etape” și le-a cerut oamenilor să mențină „cea mai strictă disciplină”.

Dacă toate decurg conform planului, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise pe 14 aprilie, imediat după Paştele catolic. Vor urma apoi, a mai adăugat șeful guvernului de la Viena, toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, iar la mijlocul lunii viitoare ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămâne interzise până cel puţin la sfârşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile din Austria vor sta închise până la mijlocul lunii mai. În Austria au fost diagnosticate cu Covid-19  până acum 12.519  de persoană, iar alte 243 și-au pierdut viața.

Germania intenționează să pună capăt carantinei totale la 19 aprilie, urmând ca decizia să fie însoțită de menținerea unui set de măsuri, inclusiv obligația de a purta măști sanitare, de a limita adunările publice și de a depista rapid cazurile de infecție, ceea ce ar permite revenirea la ritmul normal al vieții.

 

Guvernul ceh vizează o relaxare de joi, a izolării împotriva noului coronavirus, printr-o redeschidere a unor magazine şi reluarea unor activităţi sportive în aer liber. În total, Cehia înregistrează în prezent 4,828 de contaminări, însă creşterea zilnică a contaminărilor a fost sub 10% în ultimele zile.

 

Citește și;