Untul comun sau untul sărat
Este cel ami răspândit tip de unt și cel mai des cumpărat din magazine. Se consumă ca atare, pe pâine, și se folosește la sosurile pentru fripturi sau la orice preparat sărat. Poate conține 65% sau 80% grăsime. Cu cât este mai gras, cu atât are mai puțină apă și este mai potrivit pentru aluaturile sărate de plăcinte sau pateuri.
Untul nesărat
Este preparat din lapte și smântână și conține cel puțin 80% grăsime. Fiind nesărat este recomandat în special pentru prăjituri, sote-uri și sosuri delicate pentru pește sau legume.
Untul tartinabil
Este un amestec de unt sărat cu ulei vegetal, care înmoaie untul și îl face mai ușor de întins pe pâine. Are o textură care se păstrează moale chiar dacă îl ții la frigider. De obicei, este îmbogățit cu diverse arome și condimente, de la cacao, la paprika sau usturoi. Nu este recomandat pentru gătit sau pentru prăjit, deoarece are o cantitate destul de mare de apă.
Untul bătut
Este untul obișnuit, cu un procent ridicat de grăsime, care este bătut și sau mixat până când încorporează suficient aer pentru a deveni moale și ușor de întins pe pâine. Untul bătut se servește înainte de masă cu biscuiți sau pâine prăjită, dar nu este recomandat pentru gătit. De asemenea, trebuie să știi că se topește mai repede la temperatura camerei și că râncezește mai ușor, chiar dacă e ținut la frigider. Untul bătut din comerț este îmbogățit cu nitrogen, un gaz care prelungește termenul de valabilitate al produsului.
Tipuri speciale de unt
Untul de arahide
Este considerat deosebit de sănătos și benefic, dar numai dacă este nerafinat. Chiar dacă are un procent ridicat de calorii, acest unt conține proteine, minerale și grăsimi sănătoase de care organismul are nevoie. Se recomandă pentru sandvișuri dulci și mai puțin pentru gătit.
Untul de cacao
Se obține din boabele de cacao, după ce se obține pudra de cacao. El împrumută din gustul boabelor de cacao și este folosit atât în industria culinară, la prepararea diverselor dulciuri, cât și în industria cosmetică, fiind o grăsime vegetală minunată pentru piele. Are culoarea crem și o textură cremoasă, dar se topește ușor la 37 de grade. Spre deosebire de untul din lapte, untul de cacao are o stabilitate ridicată și termen de valabilitate de peste 3 ani.
Untul de cocos
Este unt foarte sănătos, care conține peste 90% grăsimi, dar are numai beneficii pentru organism. Este extras din miezul de nuci de cocos crude și are un miros caracteristic. Dacă ai cumpărat unt de cocos lipsit de miros, înseamnă că a fost procesat la temperaturi ridicate și nu mai este la fel de benefic pentru sănătate. Cel mai bun este untul obținut prin procesare la rece, care se încălzește ușor în palme și devine ulei. Este folosit pentru preparatele dulci sau sărate raw-vegan, dar și în industria cosmetică.
sursa foto: 123rf.com