Revelionul se apropie cu paşi repezi, ai cumpărat șampania şi abia aştepţi să aprinzi artificiile. Dar, pentru animalul tău preferat, Sărbătorile de iarnă înseamnă gălăgie, bubuituri şi spaimă. Ai grijă de el şi fereşte-l de pericole!

Toată forfota de sărbători şi petrecerile din noaptea de Anul Nou nu sunt la fel de distractive pentru animalul tău de companie ca pentru tine. Pune la îndemână telefonul veterinarului şi ţine minte câteva sfaturi să fie şi micii tăi prieteni fericiţi.

  1. Nu uita că aproape toate plantele decorative de sărbători, precum vâscul sau Steaua Crăciunului, sunt otrăvitoare. Pune-le în locuri în care câinele, pisica sau papagalul tău să nu poată ajunge la ele. Nici acele de brad nu sunt sigure pentru câini sau pisici. Ai grijă să nu le ronţăie!
  2. Ancorează bine bradul, să nu îl poată dărâma şi decorează-l cu figurine şi globuri care nu se pot sparge, deoarece animalele sau păsările se pot răni în cioburi. De altfel, păsările nu ar trebui să aibă acces în camera în care se află pomul de Crăciun.
  3. Beteala, panglicile şi zăpada artificială sunt pericole mari pentru câini şi pisici, care le rod cu mare plăcere. Riscă să se înece sau să îşi provoace răni serioase la nivelul stomacului.
  4. Mare atenţie unde ţii lumânările aprinse, deoarece pisicile şi papagalii sunt atraşi irezistibil de flăcările jucăuşe.
  5. Pregăteşte din timp un colţ în care pisica sau câinele se pot refugia, dacă primeşti musafiri şi colindători gălăgioşi. Animalele sunt stresate în perioada Sărbătorilor şi îşi pot schimba comportamentul.
  6. Ţine departe de micul tău răsfăţat dulciurile, ciocolata şi orice alt aliment care nu îi este permis. Chiar dacă Sărbătorile de iarnă sunt speciale, dieta lui obişnuită nu trebuie schimbată.

Pocnitorile, un risc major pentru animalul tău

“În perioada sărbătorilor, o mare problemă o reprezintă zgomotele puternice făcute de pocnitori, care le fac viaţa amară animalelor de companie. Sunt câini care au un psihic foarte puternic şi nu se sperie de zgomote, alţii, dacă ar fi obişnuiţi începând de la vârsta de trei luni cu pocnitori şi zgomote foarte puternice, nu ar avea probleme la vârsta adultă. Dar sunt şi câini care se nasc fricoşi, frica transmiţându-se genetic de la unul din părinţi. Ca să îi ajuţi să treacă cu bine perioada sărbătorilor, trebuie să mergi la veterinar pentru un tratament medicamentos cu sedative a căror doze se ajustează în funcţie de greutate, vârstă şi starea lui de sănătate. Câinii cu astfel de probleme, la care nu se intervine cu tratament, stau ascunşi, nu mănâncă, nu beau pentru că nu au curaj să iasă afară. Pe fondul sperieturii puternice pot face epilepsie secundară şi, odată declanşată boala, vor rămâne cu ea toată viaţa”, avertizează medicul veterinar Cornel Simion, de la clinica Tazy-Vet, Bucureşti.

credit foto: 123rf.com