Parabenii sunt cele mai răspândite substanțe folosite în industria cosmetică pentru a-i asigura produsului un termen de valabilitate cât mai îndepărtat, dar și pentru a-l proteja de bacterii și ciuperci care apar mai ales în produsele care conțin apă. Dintre aceștia, cei mai întâlniți sunt methylparabenul, propylparabenul și butylparabenul. În ce măsură ne influențează sănătatea, acestea a fost întrebarea care a stârnit numeroase controverse, mai ales atunci când s-a crezut că parabenii din deodorante pot fi una dintre cauzele apariției cancerului la sân. Studii de specialitate ulterioare au subliniat faptul că nu există date clare care să susțină acest lucru, însă precauția față de ingredientele unor astfel de produse a devenit din ce în ce mai mare.
Astfel că, pe piață, au început să apară și produsele „fără parabeni“. O veste bună, într-adevăr, însă cu ce anume au fost înlocuiți parabenii? De regulă, cu conservați derivați din plante.

Atenție, însă, nu toate substanțele naturale sunt și cele mai sigure. Tocmai de aceea, cel mai bine este să respecți instrucțiunile de păstrare a produsului de pe ambalaj și să verifici că produsele respective au și o asigurare din partea producătorului. Achiziționează produsele de la surse de încredere.

Sursa foto:123rf.com