Ne spălăm mai des și folosim mai des dezinfectanții de mâini. Din cauza riscului major de a ne infecta cu virusul SARS-Cov2, trebuie să ne spălăm și să ne dezinfectăm bine ori de câte ori ajungem în spațiile publice și atingem obiecte pe care pune mâna o mulțime de oameni.
Ce alternative ai la săpun
Pentru mulți dintre noi, săpunul și dezinfectantul de mâini au devenit adevărați inamici ai pielii. Ne irităm, căpătăm usturimi persistente și răni, pielea se usucă și pot apărea în timp pete de care nu mai poți scăpa.
Săpunurile usucă pielea, dezinfectanții pe bază de alcool usucă și ei pielea mâinilor. Dacă ai probleme din această cauză, este mai bine să alegi dezinfectanți de bună calitate, fără alcool, pe bază de triclosan, clorură de benzalconiu sau povidonă-iod, substanțe care elimină microorganismele, inclusiv virusurile gripale și noul coronavirus.
Poți curăța tot felul de pete
Dezinfectanții de mâini, comercializați cu aprobarea Ministerului Sănătății, sunt produse eficiente. Îi poți folosi pentru igienizare, dar și pentru curățarea mâinilor dacă te-ai murdărit de praf, de rimel, de ruj, de ulei sau alte soluții care pătează. Cei mai mulți dintre ei sunt mult mai eficienți decât săpunul, deoarece conțin substanțe care distrug bacteriile și virusurile. Trebuie doar să ții cont de faptul că alcoolul nu distruge și sporii de la ciupercile de piele.
Ce concentrație de alcool este mai bună
Cei mai eficienți dezinctanți pentru mâini sunt cei pe bază de alcool, iar aceștia conțin o combinație de alcool izopropilic, etanol sau propanol. Ideal ar fi să poți folosi un dezinfectant cu alcool izopropilic în concentrație de 60%, dar acesta dăunează pielii și trebuie să îți îngrijești mâinile cu diverse loțiuni și creme hidrantante.
Dezinfectanții de mâini au termen de expirare
Chiar dacă au la bază alcool sau soluții care distrug tot felul de germeni și microbi, și dezinfectanții expiră. Verifică pe etichetă termenul de expirare și evită să îi mai folosești, dacă a trecut deja. Riscul de a face alergie sau iritații severe este mai mare. Dezinfectanții trebuie păstrați departe de razele soarelui și surse de căldură, la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius.