Deutzia crește destul de repede și își întinde ramurile de la un an la altul tot mai mult, acoperind suportul pe care se sprijină, gardul sau zidul lângă care îl plantezi. Este un arbust prolific, excelent într-o grădină spațioasă, unde ai nevoie de multă verdeață, dar și de flori.

Pare înrudit cu iasomia, după forma florilor, cu toate acestea el este de fapt înrudit cu hortensiile și are nevoie de un sol ușor acid și de un spațiu însorit dimineața, dar parțial umbrit după amiaza.

Nu are nevoie de îngrijiri speciale, dacă îl cultivi într-unpământ bine săpat, plivit de buruieni și îngrășat anual cu îngrășăminte naturale.

Cum trebuie udată Deutzia

Acest arbust delicat, cu ramurile arcuite, are nevoie de puțină umbră vara, când soarele este puternic și torid. Este bine să îl cultivi lângă un gard, lângă un chioșc sau o bancă orientată spre răsărit.

Are nevoie de umezeală moderată, dar în zilele foarte calde din iulie și august este bine să fie udat o dată la 2 – 3 zile cu o cantitate mică de apă. Rădăcinile plantei nu trebuie lăsate niciodată în pământ uscat, pentru că planta devine sensibilă și își încetinește creșterea. Pământul de la rădăcină trebuie să fie mereu ușor umed.

Câteva sfaturi de la cultivatori

Primăvara, după ce se scutură florile, deutzia trebuie tunsă pentru a-i corecta coroana și pentru a stimula apariția de noi ramuri.

Nu se taie niciodată înainte de înflorire sau toamna târziu, pentru că va fi sensibilă la ger.

Pe timpul iernii, poate fi acoperită cu un strat protector în primii ani, până când arbustul devine robust.

Deutzia poate fi înmulțită prin ramuri tinere care se pun la înrădăcinat în apă cu soluții de înrădăcinare.

foto: Shutterstock