Cele mai noi produse de curățare și cele mai puternice conțin oxigen activ sau enzime. Sunt două formule diferite, dar fiecare promite să ne scape de cele mai dificile pete, fără să mai folosim clor sau alte soluții de înălbire.

Cum acționează detergentul cu oxigen activ

Este un agent de curățare mai blând decât clorul, drept urmare poate fi folosit și pentru rufele colorate, nu doar pentru cele albe. Oxigenul activ îndepărtează un număr mare de pete, elimină mirosurile grele de tutun sau de mâncare și împrospătează culoarea albă a lenjeriilor.

Este mai puțin toxic decât clorul, este mai blând cu țesăturile, chiar și cu cele delicate. Se vinde sub formă de pudră, dar și sub formă lichidă, însă pudra este mult mai eficientă. Poate fi folosit și la spălarea rufelor în apă rece, însă este bine să dizolvi mai întâi cantitatea de detergent necesară cu puțină apă caldă și apoi să o pui în mașina de spălat.

Detergentul cu oxigen activ mai poate fi folosit pentru a curăța petele de pe tapițerie și de pe covoare, albește rosturile dintre plăcile de faianță și dezinfectează toate obiectele sanitare din baie. Poate fi folosit și la bucătărie pentru a curăța blatul și chiuveta, deoarece este un bun degresant.

Detergentul cu enzime. Ce proprietăți are

Spre deosebire de detergentul cu oxigen activ, care albește și împrospătează, detergentul enzimatic este mult mai bun la îndepărtarea petelor de natură organică. Enzimele introduse în produsele cu detergenți ajută la degradarea petelor de grăsime, de transpirație, petele de sucuri și creme dulci sau petele de lapte.

Enzimele grăbesc procesul de curățare a petelor și un astfel de detergent este mai eficient decât unul obișnuit. Pe de altă parte, ele continuă să acționeze și după ce rufele au fost spălate și se află la uscat. Este posibil ca pete vechi și dificile, precum cele de sânge să nu se mai vadă deloc după două sau trei spălări cu un detergent enzimatic.

sursa foto: 123rf.com