Este greu pentru un părinte să-și dea seama care este talentul ascuns al copilului său. Problema multor părinți este că nu pot fi obiectivi în ce privește odraslele lor. Fie le exagerează calitățile, fie sunt prea critici cu ele.

Mulți adulți proiectează dorințele lor profesionale neîmplinite pe cei mici. Astfel, fără să se gândească dacă aceștia chiar au talentul și înclinația spre domeniul respectiv, îi înscriu la cursuri, îi îndoapă cu meditații și chiar îi obligă să facă o anumită facultate. Și de aici rezultă niște oameni nefericiți, care nu iubesc munca pe care o fac și, de multe ori, nici nu reușesc să facă performanță în domeniul ales de altcineva în locul lor.

Observă ceea ce face cu ușurință pentru a-ți da seama care e talentul ascuns al lui

”Poți observa cu ușurință chiar de la vârsta grădiniței ce îi place să facă mai mult, de-a ce se joacă. La un copil mai mare poți vedea la ce materii învață mai ușor. Vezi la ce se pricepe. Remarcă lucrurile pe care le poate să rezolve singur și ce preferă să facă în timpul liber”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Specialistul adaugă că ”există și teste de detectare a talentelor și a punctelor forte. Familia poate apela la ajutorul unui specialist pentru a face un set de teste care să identifice talentele native ale copilului. Apoi, acestea pot fi cultivate prin exercițiu și prin învățarea unor metode de lucru, astfel încât micuțul să le transforme în puncte forte ale sale”.

Soluția de aur pentru împlinire profesională

”Soluția de aur este îmbinarea punctelor forte ale copiilor cu ceea ce ei își doresc să facă în viitor și cu domeniile cerute pe piața muncii”, spune specialistul. Să luăm următorul exemplu: cineva poate avea un talent nativ pentru a fi jucător de baschet și arhitect. Cu timpul, talentul ascuns iese la iveală.

Combinația pentru o viață profesională împlinită este îmbinarea dintre talent și pasiune. În cazul de mai sus, copilul poate alege să se pregătească pentru facultatea de arhitectură și să joace baschet într-o echipă de amatori. Sportul îl va ajuta să crească și să se dezvolte sănătos.

După ce devine arhitect, poate piața construcțiilor va merge prost, dar aptitudinile de desenator, inteligența de a vedea în spațiu pot fi folosite în alte meserii, cum ar fi producerea de filme de animație pe calculator sau web design. În același timp, baschetul poate rămâne un hobby.

Cum găsești talentul ascuns al copilului tău – află tip de inteligență are

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dr. psiholog Howard Gardner distinge în teoria sa nouă tipuri de inteligență. Dintre acestea, sistemul educațional promovează mai mult inteligența logică și cea analitică. În momentul în care supui copilul unor teste specifice, identifici ce tipuri de inteligență predomină la el și care sunt într-un nivel mai redus.

Dacă afli care este talentul lui ascuns, vei ști pe ce trebuie să te concentrezi în educația lui. El va reuși în carieră pe baza punctelor forte, care trebuie descoperite și cultivate. Punctele slabe vor fi îmbunătățite, doar atât cât să nu-l împiedice pe viitorul adult. De exemplu, un copil dezordonat care nu este nici punctual nu va deveni prin exercițiu ”ceas elevțian”. Totuși, poate fi determinat să-și limiteze întârzierile și dezorganizarea la un nivel acceptabil social. În schimb, îi putem cultiva talentele prin exercițiu și stabilirea de obiective. Acestea trebuie să fie specifice, măsurabile, realizabile, realiste și clar delimitate in timp. Este o artă atunci când îi stabilești un obiectiv. Nu trebuie să fie nici prea ușor, dar nici prea greu de atins.”

Sursa foto: 123rf.com