Ai putea crede că privitul la televizor sau statul la calculator sunt plăceri nevinovate. Dar dependența de calculator sau televizor la copii are consecințe dezastruoase. Atunci când este dependent de calculator sau televizor, copilul nu se mai poate concentra la școală.
Dependența de televizor sau calculator scade puterea de concentrare
Unul dintre motivele principale pentru care copiii nu mai reușesc să fie atenți timp de 50 de minute, atât cât durează ora de clasă, este dependența de calculator sau televizor. Aceasta a apărut pentru că au fost lăsați de mici să privească la televizor sau monitor. Atunci când vizionarea imaginilor în fața unui ecran devine un obicei, scade capacitatea de concentrare. Micuții ”au probleme de vorbire și de comunicare liberă, fac mai des crize de nervi și nu reușesc să-și controleze impulusurile”, avertizează Dina Bento, formator în programul ”Școala Familiei – Educație pentru părinți”.
Telefonul smart și dependența de internet dăunează grav vieții de cuplu
Dependența de calculator sau televizor la copii afectează creierul în formare
”Ecranele afectează mult mai agresiv creierul unui copil aflat în dezvoltare”, explică specialistul. Cu cât este expus mai devreme la imagini în mișcare, cu atât este mai rău. De aceea, bebelușii și copiii mici ar trebui să fie ținuți departe de ele. ”Unii cercetători recomandă ca expunerea la ecrane să înceapă doar după 3 ani. Alții sunt de părere că ar trebui ținuți departe de ele chiar până la vârsta de 7 ani”, spune Dina Bento. Ce este sigur este că timpul în care privesc la televizor, tabletă sau calculator ”trebuie limitat la 10-15 minute pe zi. În acele momente, copilul va fi supravegheat de un adult. Conținutul filmelor vizionate ar trebui să fie unul educativ: povești, jocuri logice etc. Cu cât îl expui mai puțin, cu atât pericolul de a deveni dependent este mai mic.”
Soluția: Experiențe vii în loc de imagini pe calculator
”Un creier aflat în dezvoltare este extrem de fragil. Abia după 21 sau chiar 22 de ani putem vorbi de o persoană ajunsă la maturitate care poate aprecia corespunzător mesajul furnizat de televizor”, spune Dina Bento. De aceea, ”părintele ar trebui să decidă conținutul vizual al ecranului la care se uită cel mic și timpul maxim de vizionare. Cel mai bine ar fi să-și dezvolte puterea de concentrare, atenția, limbajul, capacitatea de decizie și control asupra instinctelor prin experiențe vii: mers în parc, citit povești, sport sau orice alt tip de activitate fizică etc. Să îi oferi în locul acestor stimuli un ecran plin cu jocuri virtuale, este ca și cum ai da unui bebeluș înghețată. Îi va plăcea, cu siguranță, dar va avea efecte dezastruoase pentru sănătatea lui.”
”Orice lucru în exces crează dependență. Un program strict, dar pe care l-ai stabilit de comun acord cu copilul, îl poate ține departe de această problemă. De exemplu, poți include un joc logic pe calculator de câteva minute pe săptămână. După aceea, ar fi bine să urmeze câteva ore bune petrecute în afara casei”, Dina Bento – formator la Școala Familiei.
Dependența de calculator sau televizor la copii se rezolvă prin timp petrecut în aer liber
Poți să-l determini să aibă un comportament moderat cu privire la consumul de media, fără să-i interzici total accesul. Pentru ca să realizezi acest lucru, pune limite clare în ce privește utilizarea ecranelor. Restul timpului liber va fi folosit util cu activități plăcute. De exemplu, va folosi timp de un sfert de oră tableta, timp în care va căuta împreună cu tine capitalele Europei și le va pune în ordine alfabetică. După aceea, drept răsplată, veți face o activitate care îi place foarte mult în casă sau afară. De exemplu, ați putea face o prăjitură sau merge în parc să vă întâlniți cu prietenul lui cel mai bun.
Dependența de calculator sau televizor la copii este periculoasă
”Ecranele creează dependență, la fel ca alcoolul, fumatul, cocaina sau heroina. S-a demonstrat ca efectele negative pe care le are consumul de cocaină asupra creierului uman sunt identice cu cele create de dependența de ecrane. Pentru a-și feri copilul de acest pericol, părintele trebuie să înțeleagă faptul că doar experiențele vii îl ajută pe cel mic să se dezvolte corespunzător. Are nevoie de cât mai multe momente în care să ia contact direct cu persoane, lucruri, natură. Astfel, sunt stimulate mai multe simțuri: văz, auz, miros, gust. Are experiențe kinetice (de mișcare). Astfel, învață prin experiență nemijlocită”.
Citește și:
- Cum a supraviețuit un om fără calculator și telefon mobil? Răspunsul este uluitor
- Efectele televizorului asupra minții copiilor
Sursa foto: 123rf.com
Simulați copiii să încerce și jocuri in aer liber cu alți copii sau cu familie