Popular, delphinium mai poartă numele de nemțișor, deși acesta este atribuit mai degrabă varietății simple, cu flori albastre, care crește și în flora spontană de deal. Varietățile cu flori duble și mari, în culori diferite, de bleu, turcoaz, alb, liliachiu sau roz, sunt însă mult mai apreciate de iubitorii de flori. Delphinium este o plantă perenă și ar trebui să te bucuri de ea câțiva ani la rând. Cu toate acestea, este o floare delicată pe care o poți pierde după primul sezon, dacă nu ții cont de micile ei secrete.

Delphinium adoră răcoarea

Toată lumea ar vrea în grădini spicele deosebit de atrăgătoare ale acestei plante, dar ea se adaptează mult mai bine în zonele de deal, unde este mai răcoare vara. În grădinile din sud, unde temperaturile sunt caniculare în iulie și august, florile vor avea de suferit, nu își vor dezvolta suficient de bine rădăcinile și este posibil să nu supraviețuiască peste iarnă. Delphinium preferă soarele direct dimineața, iar în timpul zilei umbra parțială a unui copac sau a unor trandafiri. Este bine să fie plantate pe lângă garduri sau pe lângă plante mai înalte, sub care se pot adăposti de soare. Aceste flori nu suportă uscăciunea, de aceea au nevoie de apă aproape în fiecare zi, dar pământul de la rădăcină trebuie să fie bine săpat și drenat, pentru a permite scurgerea apei.

Cum le înmulțești

Răsadurile tinere nu suportă prea bine transplantarea, de aceea este posibil să le pierzi după câteva zile. Cea mai sigură metodă este semănarea de semințe direct în grădină, în luna aprilie, când zilele sunt încă răcoroase, sau prin divizarea tufelor mature, după trei sau patru ani de creștere. Delphinium trebuie plantate în grupuri și susținute de tutori de lemn, după ce se înalță florile. Alege varietăți perene, care sunt mai rezistente la frig, și adaugă în pământul în care le plantezi gunoi de grajd bine mărunțit, să se dezvolte rapid peste vară.

sursa foto: 123rf.com