Fructele și pișcoturile sau prăjiturile uscate, acoperite cu glazură albă se numărau printre cele mai îndrăgite decorațiuni de brad acum câteva secole. Globurile erau scumpe și nu toți și le permiteau. Iar lumânările constituiau un real pericol să le aprinzi în brad. Iată, însă, ce se mai punea în pomul de Crăciun, podoabe la care s-a renunțat de mult.

Știuleții de porumb, în casele sărace din America

Prin secolele XVIII – XIX, familiile mai sărace din State decorau bradul cu mici știuleți de porumb, cu fructe și covrigei. Tinerele mai îndemânatice făceau mici împletituri din frunzele uscate de știuleți sau din paie dându-le formă de copii, de stele sau de flori și le atârnau în brad.

Decorațiuni de brad… vii

Azi ni se pare sinistă ideea de a decora pomul de Crăciun cu păsări vii. Dar, pe vremuri, sticleții și canarii, închiși în colivii mici, împodobeau brazii din casele celor cu stare. Puține păsări reușeau să supraviețuiască în aceste condiții Sărbătorilor.

Păsările împăiate erau și ele folosite drept decorațiuni, mai ales în secolul al XIX, când taxidermia devenise o artă fascinantă pentru publicul larg.

Zăpadă artificială din mică pentru pomul de Crăciun

Vă mai aduceți aminte când foloseam și noi mică să ne decorăm pereții? Este vorba despre acel mineral din grupa silicaților, strălucitor, dar cu efecte toxice. În Marea Britanie, spre sfârșitul anilor 1900, oamenii presărau mică peste crengile bradului, după ce le dădeau mai înainte cu lipici. S-a descoperit destul de repede că mica are efecte toxice asupra plămânilor și produce grave leziuni asupra organelor interne, astfel că zăpada artificială cu mică a dispărut repede din magazine.

Piatra de alaun, pe post de țurțuri

Americanii mai foloseau și pudra de alaun pentru a face decorațiuni de brad cristaline. Rupeau câteva crenguțe mici din pomul de Crăciun și le scufundau într-o găleată cu pudră de alaun și apă. Când se uscau, crenguțele arătau ca și cum ar fi acoperite cu gheață și străluceau în lumina lumânărilor.