De anul acesta, putem vedea trecute pe bonurile din supermarket două cote TVA, și anume TVA A și TVA B sau pur și simplu A și B. Cota TVA A este cota standard de 19%, în timp ce cota B este de 9% și se aplică în special alimentelor.

La cumpărăturile din supermarket, alimentele, apa și sucurile vor fi taxate cu cotă redusă, în timp ce toate celelalte produse vor fi taxate cu 19%.

Există și o altă cotă redusă de 5% care poate fi aplicată la manuale, cărți educative sau la tichetele pentru muzee și case memoriale.

Cote TVA valabile în 2018

Cota redusă de 9%

Aceasta se aplică în special pentru hrană, fie de consum uman, fie animal, pentru apă și alte băuturi cu excepția băuturilor alcoolice. Iată și lista tuturor produselor, bunurilor și serviciilor pentru care statul aplică o cotă TVA redusă.

– alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;

– serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft);

– apa potabilă și apa pentru irigații în agricultură;

– îngrășăminte și pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și serviciile de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

– proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă;

– produse ortopedice;

– medicamente de uz uman și veterinar;

– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

sursa foto: 123rf.com