Specialiștii spun însă că românii nu au de ce să se îngrijoreze, întrucât aparatele funcționează normal.

Termometrele cu infraroșu sunt calibrate să detecteze febra, și nu temperatura normală a corpului uman. Prin urmare, ele reacționează și indică o temperatura corectă la temperaturi mai mari de 37,3 grade Celsius, arată Adevărul.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că e ceva normal că aceste termometre să dea o marjă de eroare, atunci când vine vorba despre persoane care nu au febră.

„Vorbim de un triaj epidemiologic, fiecare instituție trebuie să-și facă acest minim triaj epidemiologic ce funcționează prin identificarea persoanelor cu temperaturi sub 37,3 grade C, temperatura recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății (…) E normal să ofere această marja atunci când vorbim de persoane care nu au febra.

Depinde și de moment, depinde și de prezența într-un anumit curent de aer, sunt mai mulți factori ce pot influența. Cert este că aceste aparate reacționează la temperaturi de peste 37,3 grade. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm că ele ne arată o valoare de 32 de grade, să zicem”, a declarat Nelu Tătaru.

Doar orientative

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, susține că termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt doar orientative și că sunt cazuri în care anumite persoane au temperatura mai ridicată din cauza unor fluctuații fiziologice sau chiar din cauza vremii.

„Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valorile de temperatura pot fluctua de la persoană la persoană. Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat și dacă este sau nu lipit de frunte poate face diferența.

Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziționate la un centimetru de calotă craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metodă de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte.

De asta, în funcție de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudență. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat medicul.

Vezi și Orban dă detalii despre relaxare: ce se întâmplă cu parcurile, hotelurile și restaurantele. Testați zilnic, înainte de job?

Citește și: