Cuprins
Culoarea galben este ca un magnet pentru musculițe sau insecte mici. Acestea se lipesc aproape de orice loc în care disting culoarea galben. Iată și explicația. De ce sunt atrase musculițele de culoarea galben?
De ce sunt atrase musculițele de culoarea galben
Acest fenomen, procesul prin care musculițele sau insectele mici sunt atrase de culoarea galben poartă denumirea de fototaxie și are legătură cu instinctele biologice ale insectelor. Explicația din spate este aceea potrivit căreia, insectele au nevoie de nectar și polen pentru a se hrăni și supraviețui, substanțe pe care le iau din florile galbene.
Din acest motiv, toate musculițele sunt atrase de culoarea galbenă, ba chiar se avântă să ajungă în grabă pe orice suprafață pe care o văd în această culoare, fie că vorbim despre îmbrăcăminte, fructe sau legume, accesorii sau flori, frunze.
Insectele au ochii compuși și devin sensibile la lumina, nu sunt capabile să diferențieze anumite obiecte, în schimb galbenul este culoarea pe care o percep și disting cel mai bine.
Cum înlături musculițele din jurul fructelor și legumelor
Musculițele se așază adesea pe fructe și legume de culoarea galen, fie că vorbim despre banane, caise, ceapă sau cartofi. Există câteva trucuri care te pot ajuta să le înlături, fără să apelezi la substanțe chimice. Iată ce poți face pentru a scăpa de musculițe în mod natural.
Poți folosi oțet. Într-un recipient mic poți pune oțet, îl acoperi cu o folie alimentară și faci câteva găuri pe alocuri cu o scobitoare. Musculițele vor fi atrase de miros și vor intra în recipient, însă nu vor mai putea ieși.
O capcană cu banană. Pune într-un recipient o banana bine coaptă, deasupra pune un șervețel de hârtie pe care îl găurești pe alocuri. Din nou, musculițele vor fi atrase de miros și vor pătrunde în interior.
Lapte, zahăr și piper. Un amestec din cele trei ingrediente pe care îl pui într-o cratiță pe foc, iar după ce se topește zahărul, dai focul la mic și îl mai lasă să fiarbă pentru 10 minute. Soluția obținută o poți pune într-un recipient cu pulverizator și o poți împrăștia prin diferite locuri. Musculițele se vor prinde de capcana lipicioasă.
Oțet și detergent de vase. 30 ml de oțet, puțin detergent de vase și vei obține o soluție împotriva musculițelor. Vei pune într-un recipient soluția, vei acoperi cu un șervețel sau o hârtie, vei face mici găuri, iar musculițele vor intra în recipient.
Capcană cu vin roșu. Vin roșu amestecat cu puțin detergent de vase și pus într-un recipient acoperit cu folie de plastic, cu mici găuri pe alocuri. Și de data aceasta musculițele vor intra și nu vor mai putea ieși la suprafață.
Uleiuri esențiale. Busuiocul poate fi aroma care îndepărtează musculițele, așa că poți pune câteva picături de ulei esențial într-un vas. Poți încerca și ulei esențial de lămâie, ylang-ylang sau lime. De asemenea, și mirosul înțepător de usturoi proaspăt poate îndepărta musculițele.
Pentru a preveni apariția mușculițelor ori insectelor mici, asigură-te că nu lași la vedere fructe ori legume bine coapte. Fie le păstrezi în pungi de hârtie pe blatul din bucătărie, fie le depozitezi în frigider.
Asigură-te că faci o curățenie periodică a zonelor folosite din locuință precum scurgerea chiuvetei, coșul de gunoi sau orice alt loc cald ori umed unde ar putea să se înmulțească musculițele. Musculițele și alte insecte mici zboară și captează bacterii pe care le pot depune ulterior pe alimentele cu care intră în contact, motiv pentru care fii atent să dezinfectezi orice zonă în care vezi insecte.
Citește și: Cum arată mușcătura de căpușă și cum o tratezi
Sursă fotot: 123rf.com