Cuprins
Ce conține de fapt spuma când fierbi carnea? Este ceva toxic în ea sau doar arată neplăcut? În realitate, spuma nu are nimic toxic și nu este neapărat necesar să fie înlăturată. Dar pentru a obține o supă limpede, cu un aspect cât mai apetisant, orice bucătar cu experiență îți va spune să înlături spuma când fierbi carnea.
Ce conține de fapt spuma
Spuma aceea neplăcută conține de fapt particule mici de proteine, grăsime și celule din sânge. Cu cât este carnea mai proaspătă, cu atât va face mai multă spumă. Dacă a fost congelată înainte, vei vedea că face mai puțină spumă, decât carnea proaspăt tranșată.
Carnea de pasăre formează o spumă albă, carnea de porc pusă la fiert formează o spumă închisă la culoare, mai degrabă gri, iar carnea de vită formează o spumă roșiatică sau maronie.
Așadar, spuma conține microparticule din carne care nu prezintă niciun pericol pentru consum. Uneori, când nu avem timp să pregătim supele și ciorbele ca la carte, lăsăm spuma să se fiarbă și aceasta se dispersează în supă.
De ce trebuie înlăturată spuma când fierbi carnea
Cel mai important motiv ține de aspectul preparatului. Dacă vrei să faci o supă limpede, cu o culoare aurie și să arate apetisant în farfurie, atunci trebuie să aduni bine spuma.
De asemenea, este bine să aduni spuma și când pregătești o ciorbă de oase, cu multe legume. Spuma va face ciorba mai tulbure și îi schimbă ușor gustul, făcând-o mai amară. Depinde, însă, și de legumele sau de borșul pe care îl folosești.
În concluzie, spuma strică aspectul unei supe și este bine să o aduni cu grijă înainte ca zeama să dea în clocot.
Cum înlături mai ușor spuma la fiert
Urmărește cu atenție zeama în care fierbe carnea, iar în momentul în care începe să se formeze spuma la suprafața supei, dă focul mai încet.
Ai grijă să nu clocotească zeama când se formează spuma, pentru că aceasta se va dizolva și se va dispersa în supă. Așadar, dă focul mai încet și adună cu o spumieră toată spuma care apare la suprafață.
Spală bine spumiera cu un jet de apă caldă, înainte să o folosești din nou. Repetă acțiunea până când se adună toată spuma la suprafața supei.
Dacă nu ești mulțumită de modul în care se adună spuma doar cu ajutorul unei spumiere, poți apela la un mic truc util. Pune în spumieră un cub de gheață și vei observa că acesta adună foarte bine până și ultimele rămășițe de spumă.
Tot acest lucru durează între 5 și 10 minute și nu este deloc complicat. Dacă vrei o supă limpede și o ciorbă apetisantă, este bine să aduni spuma când fierbi carnea și apoi să adaugi treptat legumele și verdețurile din rețetă.