Vara și toamna trandafirul japonez sau hibiscus, cum mai este cunoscut, se simte bine în balcoane sau pe terase. Dar iarna trebuie adus la adăpost în casă, deoarece este un arbust de origine tropical și nu face față temperaturilor scăzute.

Când este mutat în casă, într-un spațiu mai puțin luminat și mai puțin aerisit, începe să își piardă frunzele. Mai întâi se îngălbenesc o parte din ele, ceea ce este un proces firesc pentru sezonul rece, apoi este posibil să mai cadă și dintre cele verzi.

Trandafirul japonez: ce cauze determină pierderea frunzelor

Când îl muți în casă și nu mai beneficiază de lumina puternică de afară, căldura și aerul uscat din interior poate duce la îngălbenirea frunzelor.

O altă cauză poate fi excesul de apă sau, din contra, uscăciunea pământului din ghiveci. Udă-l moderat pe timpul iernii.

Verifică pământul din ghiveci să nu arate ca o bucată de ciment. Sapă cu grijă pământul din jurul rădăcinilor, să fie cât mai reavăn și aerisit.

Expunerea la temperaturile ridicate din casă poate determina pierderea frunzelor. Mai bine găsești un spațiu răcoros pentru trandafir, decât să îl pui prea aproape de o sursă de căldură.

Verifică frunzele și pe spate, nu doar la suprafață, să nu fie infectat cu păianjeni și afide, paraziți care sug seva plantei și determină căderea frunzelor.

Cum să îngrijești corect hibiscusul peste iarnă

Ține cont de faptul că și trandafirul japonez, ca multe alte plante de apartament, are nevoie de repaos și își conservă energia pentru primăvara viitoare. De aceea, se îngălbenesc și cad frunzele bătrâne, pentru a face loc generației noi de anul viitor.

Udă trandafirul moderat pe timpul iernii, astfel încât pământul să se usuce între udări, și ai grijă să fie bine săpat.

Nu folosi fertilizatori până în luna martie, dar, dacă pământul este sărac în minerale poți adăuga câteva picături de oțet alb în apa cu care îl uzi.

Ține trandafirul departe de fereastră și lumină, să ia o pauză, iar la primăvară va avea frunziș bogat și mai mulți boboci de flori.

sursa foto: Shutterstock