De ce nu te ascultă partenerul? Neînțelegerile cu partenerul fac parte din viață și sunt normale. Totuși, atunci când unul spune ceva, dar celălalt înțelege altceva sau pare total opac la ce spune celălalt, avem o problemă. De multe ori, este vorba de greșeli de comunicare. Alteori, soții s-au îndepărtat unul de celălalt și este nevoie de mai multă muncă pentru a restabili armonia în cuplu.

Citește și: Despărțiți, dar nu divorțați

De ce nu te ascultă partenerul. Comunicare defectuoasă

În multe familii, principala problemă este comunicarea defectuoasă. Este bine să asculți cu atenție punctul de vedere al celuilalt și să-l înțelegi, dar nu ar trebui să cedezi cu totul și să nu îți mai susții ideile tale. E nevoie de mult tact și înțelegere pentru a găsi modul prin care să-ți exprimi cel mai bine dorințele. Există și soți care au încetat să-și mai spună lucruri cu adevărat importante pentru ei. Sunt ca doi străini care vorbesc doar despre sarcinile pe care le au de îndeplinit și despre facturi.

Erodarea relației

Atunci când v-ați cunoscut, aveați o mie de lucruri să vă povestiți, erați entuziaști și deschiși. Cu timpul, ați început să credeți că știți totul despre celălalt și nu mai aveți ce să auziți nou. Toate grijile vieții de zi cu zi vă fac să nu mai aveți timp și deschidere să vă ascultați unul pe celălalt. ”Nu ajungi deodată la blocarea comunicării cu partenerul.

Este util să-ți amintești de începutul relației când totul era bine. Astfel, poți face comparație cu situația de acum, Problemele pot fi multiple și degradarea comunicării și a relației a avut loc în timp. Tot în timp se poate încerca să reconstruirea încrederii,a legăturii și, implicit, relația, pas cu pas”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

De ce nu te ascultă partenerul. Neînțelegeri

De multe ori, ascultăm nu ca să-l înțelegem pe celălalt, ci pentru ca să-l contrazicem. Avem impresia că știm mai bine ce are nevoie soțul și uităm să îl consultăm. Apoi ne supărăm că lucrurile nu ies așa cum ne-am fi așteptat. Unii cred că au nevoie să discute mai mult pentru a se înțelege. Dar, uneori, vorbăria nu face decât să ascundă ce credem cu adevărat și să ne despartă unul de celălalt. Pentru noi, femeile, este adevărat că schimbul de păreri ne face să ne simțim mai apropiate una de alta, dar majoritatea bărbaților își doresc mai puțin așa ceva. S-ar putea să își dorească mai mult să faceți ceva împreună sau doar să fiți aproape unul de celălalt.

Crezi că știi ce gândește

De ce nu te ascultă partenerul? Una dintre cele mai frecvente erori de este să crezi că soțul ar trebui să știe ce-ți dorești sau ce ai vrut să-i spui, când tu doar îi sugerezi. Consideri că partenerul și-a dat seama ce vrei sau trage aceeași concluzie din anumite fapte care ție ți se par evidente. Dar fiecare înțelege conform propriilor tipare de gândire și de aici apar neînțelegeri. O altă greșeală este de a ridica vocea. Dacă țipi, nu te faci mai bine înțeleasă, ci, dimpotrivă, activezi rezistența partenerului care nu își va mai dori să audă ce spui.

Citește și: De ce apar conflictele. Explicațiile psihologului

Ascultă tu întâi

”Dacă te întrebi de ce nu te ascultă partenerul și îți dorești să fii ascultată, ascultă-ți tu, mai întâi, cu atenție întâi partenerul. Astfel, vei înțelege cum vede el situația, ce probleme și ce soluții există din punctul lui de vedere. Ar fi util să îți pui întrebarea ”ce pot să fac eu, cu puterile mele, fără să cer nimic în schimb, pentru a îmbunătăți relația, în funcție de ce am înțeles că își dorește soțul”.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395În majoritatea cazurilor, celălalt va observa schimbările produse și există posibilitatea relansării unui dialog sincer. Dacă bărbatul se simte acceptat, ascultat, apreciat, conform legii reciprocității, va răspunde și el la fel, într-o măsură mai mică sau mai mare. Acesta este doar un început. Depinde de ambii parteneri dacă pot utiliza această relansare, pentru a reconstrui încrederea, pentru a ajunge la o comunicare sinceră și deschisă și dacă își pot reface său nu relația,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com